Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 54  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. nov. 23., vasárnap 17:14 
Aktív tag

Nos Tulip, elég kiadós volt az írásod.
Ha a szünergizmus alatt azt érted, hogy az emberi oldalnak, akaratnak jelen kel lenni akkor én a te szemedbe szünergista lennék. Minden emberi oldalt elutasítasz.

Az a baj, hogy az érdemszerző(kat. ért.) akaratot összekevered az istenképűségből eredő akarattal. Teljes a felcserélés.
Nem ismered el az emberi oldalt, csak Isten oldalát veszed alapul. Ez bizony kiegyensúlyozatlansághoz és ficamhoz vezet.
Mert nézzük csak:
Avagy minden jót és rosszat nem is te akarod, hanem Isten tesz. Amikor vétkezel azt is Isten akarja,mert hát az Ő akaratának ki állhat ellene?
Mert hát nincs szünergizmus a megszentelődés folyamatában sem. Nincs együtt munkálkodás Istennel.

Számodra tévelygés a döntésre való felhívás.Tévedés a megtérés és az újjászületés összekapcsolása.
Arminiusi tévelygésről beszélsz.
Az a baj, hogy az ortodoxia középkori világába élsz.
Így mérsz és ezt a bélyeget avagy igazhitűséget ez alapján osztod.
Neked a dorti zsinat az abszolút zsinórmérték, ez alapján ítélsz, olvasod az Igét és értelmezed.
Nagy kár.

A másik oldallal is vitám lenne, akik az abszolút szabad akaratot hírdetik.
Óriási hiba a kiegyensúlyozatlanság ebben a kérdésben. Így az ellenségeskedések, eretnekeskedés rásütése a másikra, fújjolás, mindenféle szeretetlenség.
Ez a szomorú eben a kérdésben.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 23., vasárnap 19:15 
Bentlakó

Filippi 2.

10. Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké.
11. És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.
12. Annakokáért, szerelmeseim, a miképen mindenkor engedelmeskedtetek, nem úgy, mint az én jelenlétemben csak, hanem most sokkal inkább az én távollétemben, félelemmel és rettegéssel vigyétek véghez a ti idvességteket;
13. Mert Isten az, a ki munkálja bennetek mind az akarást, mind a munkálást jó kedvéből.
14. Mindeneket zúgolódások és versengések nélkül cselekedjetek;
15. Hogy legyetek feddhetetlenek és tiszták, Istennek szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, kik között fényletek, mint csillagok e világon.

Számomra megnyugtató (és egyben rettegéssel és félelemmel megélt), hogy az üdvösségemet ISTEN AKARJA, ha nem így lenne, már nem járnék (ÉN) ezen az úton, mert szenvedésekkel, megvetésekkel, fájdalmakkal, önmegtagadásokkal, önmagamba való csalódásokkal teljes ez a keskeny ösvény, ami az életre visz. (az óemberem számára ijesztő ez az Út)
Isten akarata nélkül a kárhozat felé haladnék, de milyen jó, hogy Ő AKARJA a megtért ember üdvösségét, megszentelődését és nem emberi akaratra támaszkodhatom.

Ha pedig ez igaz az életemre nézve, akkor nekem (is) szól a 14. és 15. vers az idézett Igéből! Hogy mit cselekedjek, mit tegyek! (ÉN)

Két véglet:
A gnosztikusok szerint Jézus Krisztus csak egy szellemi lény, egy Isteni személy, aki felette áll mindennek ami emberi.
A világban sokan Jézus Krisztust olyan közönséges embernek képzelik, aki a bűn által is kísértetett.

Jézus Krisztus egyik sem!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pauler 2008. nov. 23., vasárnap 19:26-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 23., vasárnap 19:20 
Bentlakó

Kedves Tulip!

2 dolgot tennék még ehhez hozzá:

És ha ... minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyükről,
szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.

* * *

Miért van az, hogy általában azt érzem, Tulip az írásaidat olvasva, hogy süt belőle a "nem szeretés"?
Miért van az, hogy úgy érzem, hogy kb máglyára küldenél egyeseket innen e Fórumról?

Ha nincs egyezség az e.e. témában, akkor akik veled ellentétes véleményt fogalmaztak meg itt a Fórumon, nem a testvéreid? Én azt kívánom minden embernek, akit valaha meg akartam győzni bármely hitpontról, hogy üdvössége legyen Krisztusban, és nem azt, hogy elfogadja ezt vagy azt az általam ugyan fontosnak tartott tanítást. És ezzel nem azt mondom, hogy ne érvelj a saját meggyőződésed mellett. Hanem azt, hogy így ne.

Pont itt a Parókián volt egy nagy tapasztalatom, hogy a nyelveken szólás helyelenségéről akartam meggyőzni valakit, nem kis energiát belefektetve. És átsütött az illető írásain az Isten végtelen szeretete. És hirtelen azt éreztem (bár a nyelveken szólást személy szerint továbbra sem tartom Biblikusnak), hogy ezt az embert nekem nem kell meggyőznöm semmiről. Megdöbbentett az a mély szeretet, ami a vitapartnerem írásaiból átjöbb (holott egy gyaur kutya lehettem volna a szemében, hiszen támadtam egy számára fontos tanítást)

Bárcsak egyszer ezt a szeretet érezhetném a te írásaidból Tulip. Őszinte - támadástól mentes - vágyam ez. Akkor megérezném, hogy téged Isten eleve elrendelt az üdvösségre.

Adja meg ezt Isten mindannyiunknak.

Ámen.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 23., vasárnap 19:44 
Bentlakó

harmadszorra is csak a szomorúság marad.....

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pauler 2008. nov. 23., vasárnap 21:13-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 23., vasárnap 21:12 
Bentlakó

....

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 23., vasárnap 21:13 
Bentlakó

:cry:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 23., vasárnap 22:48 
Bentlakó

......csak leírom, mert a szeretet együtt örül az igazsággal.

Ez a fórum nem református. Ez a fórum egy fórum. Egy olyan "tér", ahol mindenki mondhatja a magáét. Talán ezért hívják fórumnak, PIACTÉRNEK. (nincs rajta olyan moderálás, mint pl. a kat. fórumon, ezért tágabb, többen ráférnek)
Természetesen elmondhatja mindenki azt a tanítását is, ami nem csak hogy nem illeszkedik a református egyházhoz, hanem ezzel szembe is megy, sőt amivel akár a teljes történelmi egyházat kárhozatba akarja taszítani. (ez nekem nagyon fájt, de Isten kegyelméből túl éltem)

Mindenből volt részem itt és aki itt fórumozik, annak ezzel tisztában kell lennie.

Még egy fontos Igei üzenet ehez a témához!
A túróspalacsinta elvételéhez kéz kell, a bekapásához pedig száj.
Az ember kéz nélkül és benőtt szájjal születik erre a földre. Képtelen elvenni a palacsintát. KÉPTELEN HINNI Istenben, mert nincs üdvözítő hite.
Még akkor se tudja elvenni, ha folyamatosan azzal van ijesztegetve, hogy éhenhal.

TEREMTŐ HATALOMRA van szükség ahhoz - ez az újonnan születés - hogy az ember belekóstolhasson abba az el nem múló életbe, ami az Atyával való kapcsolat! Ezt pedig Isten Lelkének és Igéjének a munkája.
Ezért LEHETETLEN az embernek üdvözülnie.

Miért fontos ezt tudnia a hívő embernek?
Hogy ne váljon nagyképűvé!

Ha te még nem vagy Jézus Krisztusé, akkor ne azon morfondírozz, hogy vajon Isten téged kiválasztott-e és ezt honnan tudhatod meg (ebbe süllyedt a holland ref. felekezet), ezzel szembe vedd komolyan amit Jézus mond:
Mt 7,7 Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.

Ha pedig már az Úré vagy, akkor téged ez az Ige bátorít:
Fil 2,13 Mert Isten az, a ki munkálja bennetek mind az akarást, mind a munkálást jó kedvéből.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 24., hétfő 00:28 
Bentlakó

Kedves Péter!

Nem szeretlek szomorúnak látni, és úgy örülök, amikor Te is örülsz! Nem szabad, hogy egy-egy emberi vélekedés ennyire lelombozzon. Olyan bíztató az az Ige, hogy Ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve. És itt nem az van, hogy higgyen mindenki, amit akar. Hanem - amit hiszel, abban legyél kőkeményen meggyőződve. Járj utána, vizsgáld meg, és ha alapos benne a hited, legyél benne elkötelezett.

De legszívesebben bemásolnám az egész Rm 14-et. Inkább be is másolom...

Nyugtass meg Péter, ugye nem tartod rossznak, hogy ez a Fórum ilyen nyitott? Ugye ezt nem keserűségből írod? Én borzasztóan hálás vagyok ezért a Fórumért, hogy olyan, amilyen :*: (és ugye nem én váltottam ki belőled ezt: "harmadszorra is csak a szomorúság marad" ???)

A hitben erőtelent fogadjátok be, nem ítélgetvén vélekedéseit. Némely ember azt hiszi, hogy mindent megehetik; a hitben erőtelen pedig zöldséget eszik. A ki eszik, ne vesse meg azt, a ki nem eszik; és a ki nem eszik, ne kárhoztassa azt, a ki eszik. Mert az Isten befogadta őt. Te kicsoda vagy, hogy kárhoztatod a más szolgáját? Az ő tulajdon urának áll vagy esik. De meg fog állani, mert az Úr által képes, hogy megálljon. Emez az egyik napot különbnek tartja a másiknál: amaz pedig minden napot egyformának tart. Ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve.
A ki ügyel a napra, az Úrért ügyel: és a ki nem ügyel a napra, az Úrért nem ügyel. A ki eszik, az Úrért eszik, mert hálákat ád az Istennek: és a ki nem eszik, az Úrért nem eszik, és hálákat ád az Istennek. Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal önmagának: Mert ha élünk, az Úrnak élünk; ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Azért akár éljünk, akár haljunk, az Úréi vagyunk. Mert azért halt meg és támadott fel és elevenedett meg Krisztus, hogy mind holtakon mind élőkön uralkodjék. Te pedig miért kárhoztatod a te atyádfiát? avagy te is miért veted meg a te atyádfiát? Hiszen mindnyájan oda állunk majd a Krisztus ítélőszéke elé. Mert meg van írva: Élek én, mond az Úr, mert nékem hajol meg minden térd, és minden nyelv Istent magasztalja. Azért hát mindenikünk maga ad számot magáról az IstennekAnnakokáért egymást többé ne kárhoztassuk: hanem inkább azt tartsátok, hogy a ti atyátokfiának ne szerezzetek megütközést vagy megbotránkozást.. Tudom és meg vagyok győződve az Úr Jézusban, hogy semmi sem tisztátalan önmagában: hanem bármi annak tisztátalan, a ki tisztátalannak tartja. De ha a te atyádfia az ételért megszomorodik, akkor te nem szeretet szerint cselekszel. Ne veszítsd el azt a te ételeddel, a kiért Krisztus meghalt. Ne káromoltassék azért a ti javatok. Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm. Mert a ki ezekben szolgál a Krisztusnak, kedves Istennek, és az emberek előtt megpróbált. Azért tehát törekedjünk azokra, a mik a békességre és az egymás épülésére valók. Ne rontsd le az ételért az Isten munkáját. Minden tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, a ki botránkozással eszi. Jó nem enni húst és nem inni bort, sem semmit nem tenni, a miben a te atyádfia megütközik vagy megbotránkozik, vagy erőtelen. Te néked hited van: tartsd meg magadban Isten előtt. Boldog, a ki nem kárhoztatja magát abban, a mit helyesel. A ki pedig kételkedik, ha eszik, kárhoztatva van, mert nem hitből eszik. A mi pedig hitből nincs, bűn az.

Van okunk az örömre, kedves Péter :*:

Áldás, békesség!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 24., hétfő 07:24 
Bentlakó

Kedves Indu!

Miután leírtam a "szeretet együtt örül az igazsággal" levelemet utána békességgel elaludtam.

Néha előfordul, hogy bánt hogy ilyen ez a fórum, amikor más felekezetekből jöttek olyan kemény hangot ütnek meg a ref. felekezet ellen és annak tanításai ellen.
Figyelmen kívül hagyva, hogy Krisztus megváltott népe itt is él!

De sokat tanított az Úr az itt töltött idő alatt, sok mindenben megtartott KEGYELMÉBŐL, JÓSÁGÁBÓL.

Amiben reménykedem, hogy akik ide jöttek egykor, azok kaphattak a reformátusok erősségeiből.

Nekem még fontos Igémmé vált, hogy a saját erősségünkből ne essünk ki.
Igen, van minden felekezetnek erőssége. Ebben hűséges kívánok lenni egyházamhoz.
És van a felekezetünknek gyengesége, de azt meg nem kívánom megbeszélni olyan testvéreimmel, akik más családban élnek. Ezek a dolgok nem tartoznak rájuk!
:-)

Szóval miután leírtam az utolsó levelem, az Úr adott örömöt, Szent Lelke által!

Áldott hetet mindenkinek!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 24., hétfő 08:29 
Aktív tag

Testvérek!
Azt hiszem az a segítség, ha nem egy egyházat nézünk, mert a Ref. egyházon belül egymásnak sok merőben ellentmondó irányzat létezik,
és mindegyiknek megvan a saját köre, kölcsönösen elhatárolódva a másiktól.
-ultrakálvinizmus(kettős predesztináció)
-mérsékelt kálvinista
-Bartiánus
-karizmatikus
-antikarizmatikus
-liberális, modernista
-konzervatív
-fundamentalista stb.

Más egyházak, gyülekezetek is így vannak, mert mindenütt emberek vannak, senkinek nincs dicsekedni valója a saját felekezetével, mindenhol vannak erősségek és nyomorúságok, szégyelni valók.

Jézus Krisztusra legyünk büszkék, és az Ő követői elsősorban.
Az, hogy hová helyezett Isten az is fontos, de ne ez okozza a dicsekvés tárgyát, avagy a teljes lehangoltságot.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 24., hétfő 08:45 
Bentlakó

Szívemből szóltál, kedves Literaty. A felekezetekre nézés elválaszt, az Istenre nézés összeköt. És nem az egyházak fognak megállni, vagy bukni Isten előtt, hanem az egyes emberek.

Üdv:
Indu

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 24., hétfő 10:24 
Bentlakó

Krisztusban van egység!

JÉZUS MONDJA:

Jn 15,16
Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és én rendeltelek titeket, hogy ti elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyümölcsötök megmaradjon; hogy akármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja néktek.

Milyen nagy biztonság, hogy Jézus Krisztus választott engem és nem én Őt!!!
Ezen az alapon lehet egyedül üdvösségem!

Az Úr veletek!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 24., hétfő 10:43 
Bentlakó

A fenti Ige első renden azoknal szól, akik már a tanítványok.

Azokhoz is van szava az Úrnak, akik még nem azok:

Mk 1,15 És mondván: Bétölt az idő, és elközelített az Istennek országa; térjetek meg, és higyjetek az evangyéliomban.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 24., hétfő 10:55 
Bentlakó

Literaty írta:
Testvérek!
Azt hiszem az a segítség, ha nem egy egyházat nézünk, mert a Ref. egyházon belül egymásnak sok merőben ellentmondó irányzat létezik,
és mindegyiknek megvan a saját köre, kölcsönösen elhatárolódva a másiktól.
-ultrakálvinizmus(kettős predesztináció)
-mérsékelt kálvinista
-Bartiánus
-karizmatikus
-antikarizmatikus
-liberális, modernista
-konzervatív
-fundamentalista stb.

Kedves Literaty!

Megtennéd, hogy pár szóval jellemeznéd az egyes irányzatokat?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 24., hétfő 11:12 
Bentlakó

Kedves Sztalker!

Itt megálltam olvasásodban:
Idézet:
elnézésedet kérem legutóbbi beírásom keménységéért, de sajnos nem volt időm akkor a hosszabb fogalmazáshoz. arról nem is szólva, hogy azt nem is tudtam hogy az M. Z. feliratú betoldások a hozzászólásodban téged takarnak, azt hittem az is idézet a könyvből. nem akartalak megsérteni.

A többit még nem ismerem, viszont szerintem a farizeusság csimborasszója, ha valakit azért udvarlunk körbe, mert azt hittük, hogy amit előbb "leanyáztunk", az nem tőle való.. :cry: :oops:

Nincs kétféle arcom! S ha - szerinted - a nem nekem tulajdonított (vagy nem rólam feltételezett) - leköpésre érdemes, akkor, ha kiderült a valóság, se visszakozz!!

Némileg továbbolvasva, erre bukkantam:
Idézet:
A bibliával már csak azért sem lehet szembeállítani a filozófiát, mert pl. Pál levelei tulajdonképpen nagy százalékban filozófikus alkotások, okfejtések. Hitvallásaink megfogalmazása, a Szentháromság titkának megfejtése, a kanonizáció végrehajtása, az eretnek tanítások cáfolata a leghatározottabban filozófiai felkészültséget igénylő feladatok voltak. a dogmatika és a filozófia úgy viszonyulnak egymáshoz mint a zenében a dallam és az ütem, egyik a másik nélkül haszontalan és értéktelen. megneveztél három dogmatikai tételt a filozófia

Szerinted az Úr Jézus "csökött" volt Pál apostol nélkül? Ö nem különösebben forszírozta a filozofikus okfejtéseket. Én inkább azt mondanám, hogy korábbi, Saulus múltját nem tudta egészen levetkőzni Pál (nem is baj), de Péter maga is utal rá, hogy olykor elvesződik a szegény ember Pál gondolatmenetében...

A flozófia az Isten Országában annyi, mintha az anatómiai kérdésekben felvetődik az ember utódlásának témája és "rásegítésileg", agytekerő módon előadják a "gólya mesét".
Ha nem lesztek olyan, mint a gyermek, semmiképpen sem látjátok meg Isten Országát! Ismerős e mondat? Láttál már filozófiai dogmatikával, terminus technicussal, retorikával felszerelt gyermeket??

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 54  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra