rosta írta:
máriamagdolna írta:
Kedves Rosta!
Téged, mint Magyarország történelmi zászlóinak ismerőjét, és a szimbolikában is jártas embert (erre következtettem hozzászólásod alapján,ha mindez nem igaz,elnézésed kérem) kérdezlek , hogy az ún. magyar történelmi zászlósor 23 zászlaja közül, miért pont a kronológiailag 3. helyen álló árpád-sávos zászló tett ekkora népszerűségre szert manapság a jobboldal körében?(Míg a többi történelmi zászlót elhanyagolják ezek a derék hazafiak.)Milyen szimbolikus utalások állhatnak emögött a választás mögött (természetesen kizárva a nyilas-zászlós ballib belemagyarázgatásokat)?
Komolyan érdekel a véleményed,de másoké is,akik magyarázattal tudnak szolgálni erre a számomra furcsa jelenségre.
(Nekem csak egyetlen ötletem van, a 3-as szám misztikus volta, de nem pontosan értem a Magyar Gárda, illetve a szésőjobb 3-as számhoz való vonzódását.Így lehet,hogy mégsem ez a helyes magyarázat.)
Kedves Máriamagdolna!
Nem vagyok zászlószakértő, csak tv néző, és újságolvasó ember vagyok. Valamelyik tv-ben láttam a nyilas zászlót, és vettem magamnak a fáradságot, hogy megnézzem azt a wikipédában. Így aztán a kérdésedre passz a válaszom! Mint ahogy nem tudom, hogy milyen történelmi, néplélektani okok miatt lett a Kossuth címerpajzs fele árpádsávos, és nem mondjuk liliomos, hát hasonlóképpen azt sem tudom, hogy miért szeretik az árpádházi zászlót a történelmi Magyarország jelképeként használni a tüntetéseken. Talán azért, mert a trikolor csak a 19. századra nyúlik vissza, az árpádsávi meg a legkorábbi, legtörténelmibb zászlónk.
Az alábbi idézet szerint a másik korai zászló a tiszta vörös volt. Ennek a ballibesek biztosan örülnének, de akkor szerintem már inkább jobb a hagyományos piros-fehér csíkos árpádházi. Bár ahogy így utólag átolvastam látom, hogy abban a vörösben volt turul is, máskor meg kereszt is, szóval lehet, hogy nem is lenne olyan nagy az a balos öröm...
A történész, Fügedi Erik így ír a korai zászlóinkról:
Idézet:
Az új hazát kereső magyarságnak is voltak zászlai. Minden törzs saját zászlóval rendelkezett. Kézai Simon, IV.László XIII. sz.-beli udvari krónikása szerint a magyarok Géza fejedelem koráig turulos zászló alatt harcoltak. A Képes Krónika festője, illuminátora a magyar királyoknak kettőskeresztes és vörös-fehér csíkú zászlókat ad a kezébe. Következésképpen első királyaink zászlaja, nemzeti színe a vörös-fehér. István király jelvénye a kereszt volt. Zászlaja, ha valóban a németek mintájára készítették, rúdja hegyén kereszttel ellátott, vörös színű lobogó lehetett. Királyi, nemzeti színeink ilyen sorrendben alakultak ki: Vörös, majd vörös-fehér. A Képes Krónika illuminátorának ábrázolását több csoportba oszthatjuk. Az őstörténeti zászlók vörös színű lobogójukon fekete turulmadarat ábrázolnak. A XI és XII sz.-i csatajelenetek illusztrációin az egymással szemben álló felek egyike vörös lobogón zöld hármashalmon álló ezüst kettőskeresztes, a másik pedig vörössel és fehérrel nyolcszor vágott (tehát 4 vörös és 4 fehér csíkú) zászló alatt harcol. A vörös-fehér mellett már megjelenik csak egyelőre a zöld szín is, mint a kettőskereszt zöld színű talapzata.
Köszönöm a válaszod!
Igen,ez a vörös zászlós dolog olyannyira igaz, hogy sem Árpád, sem Géza, sem István nem használt "árpádsávos" lobogót, azt olvastam, hogy a vörös zászlón a fehér csíkok Imre király aragóniai feleségének tiszteletére kerültek csupán vörös zászlónkra (egyesek szerint viszont ázsiai vagy akár svájci mintára). Ráadásul az a zászló akkoriban még eltérő számú csíkokat tartalmazott a most divatos "árpádsávos-zászlótól".
Mindez számomra csak azért érdekes,mert alapvetően kíváncsi ember vagyok, és van egy olyan feltevésem, hogy ha valaki zászlót lenget,illetve valamely szimbólumot használ,akkor azzal a szándéka,hogy utaljon valamire.A kérdés ugye az, hogy mire szeretnének a mostanság tüntetők utalni az árpádsávos zászlóval.Én még nem jöttem rá,bevallom.Pedig próbálkozom.
Abból indulok ki,hogy ez a mostanság lengetett szóbanforgó zászló 4 piros és 4 fehér csíkot tartalmaz,tehát semmiképpen nem egyezik meg az aragóniai feleséggel együtt "importált" zászlóval. De még ha megegyezne is,mi volna a szándéka a hazafiaknak egy idegen országból jött, népünk korai történelmében (államalapítás, stb.) egyáltalán szerepet nem játszó zászlóra való utalással, amikor pl. egyértelműen utalhatnának tiszta vörös zászlóval ősi nagy vezéreinkre (akár még egy turul madár is elférne a közepében,és senkit sem zavarna).
Vszinűleg semmi.
Azt egyébként eleve kizárhatjuk, hogy ez a kétszer 4 csíkozású zászló megegyezne bármely korábban használt történelmi zászlóval, úgy tudom. Ezért csak abból indulhatunk ki,hogy milyen zászlóra
hasonlít vajon,hiszen szimbólumokról lévén szó az utaláshoz, az asszociációkeltéshez,bőven elegendő,ha hasonlít, emlékeztet valamely zászlóra,jelképre.
Egyelőre keresgélem a zászlókat,amiben egyáltalán előfordulnak az árpád-sávok.És közben megpróbálom az ezen zászlókra való esetleges utalást beilleszteni a jelen történelmi kontextusba, az aktuális politikai-gazdasági-kulturális helyzetbe,és úgy értelmezni.
Az eredeti (tehát aragóniai eredetű) "árpádsávos" zászlóra való utalást fenti okokból kifolyólag kizártam.
Találtam még egy Rákóczi féle lovassági zászlót, 7 db csíkkal, és egyelőre nem találok szoros összefüggést Rákóczi és a feszültségekkel teli aktuálpolitikai helyzet között.
Bevallom,ezeken kívül már csak egyetlen lobogót találtam,amelyen alkalmazták az Árpád-sávokat, 4-4-es csíkozással,és ez a nyilaskeresztes párt zászlaja. Szerintem mindannyian tudjuk, hogy ez a zászló mit jelképez(ett), azt ki-ki döntse el magában, hogy e zászlóra való utalás a (szélső)jobb részéről jelen történelmi helyzetben értelmezhető e...
Mindezt csak azért forszírozom,mert sajnos nem elégszem meg azzal,hogy nézem a tévét és olvasom az újságot,és kapkodom a fejemet,hanem szeretem érteni is az események összefüggéseit, a háttérben meghúzódó okokat.
Várom,hogy aki jobban ért a lobogókhoz,vagy a történelemhez nálam,vagy volt ideje jobban utánaolvasni,az javítson ki itt-ott.