nemosineX írta:
De ezt nem tudom sehogy bevenni: ha Isten szerető Isten, hogyan választhatja ki még a világ teremtése előtt az egyiket az üdvösségre, a másikat a kárhozatra.
Kedves NMX!
Egy korábbi beírásomat idézem és mellé Net reakcióját:
Idézet:
Alapból nem szoktam részvenni eleve elrendelés, kontra szabadakarat vitákban (evolúció/kreáció-ban sem).
Azért nem, mert ez a teológiák egyik legostobább elmélete. Olyan elmélet, amit még a hirdetői sem vesznek komolyan és nem is a szerint cselekednek.
Az eleve elrendelés esetén, nincs értelme a következő dolgoknak: bűn, törvény, erkölcsök, megváltás, kegyelem, megtérés, újjászületés stb. Aki a predestinációban valóban hisz, annak nem számít semmi az életben, hisz ő csak egy lefuttatott exe-file, és nem számít, hogy mit tesz. Minden mindegy és hiábavaló. A teljes depresszió és nihilizmus alapvetése. De igy nem él közülük sem senki. Ezért mérhetetlen ostobaság szót vesztegetni rá.
Az én meglátásom szerint arról van szó, hogy az emberi elme képtelen befogadni az isteni létformát. Beszélünk róla, hogy idő felettiség, meg mindentudóság, meg mindenütt jelenvalóság, de valójában nem tudjuk elképzelni. Ebből a felfoghatatlan szférából származó kijelentést próbálunk belepaszíroszni mi kis három dimenziónkba, miközben nemhogy a teremtőt, de az alkotását sem tudjuk elmével befogni.
Egy példa a természetből: A fény kettős természete, valójában önellentmondás, elképzelhetetlen, mégis a tények tapasztalatok ezt mutatják és a tudósok elfogadták, hogy ez van. Megérteni nem lehet. Itt. Biztos vagyok benne, hogy majd megértjük odaát mert onnan nem a földi modellekben kell gondolkodni, hanem rálátunk a valóságra.
A lényeg, itt a földön az Ige szerint mi döntünk Isten mellet, vagy ellen és ettől függ az örök sorsunk. Erről szól a Biblia.
üdv
ex
És Net reakciója:
Idézet:
viszont: öcsém "szakvéleményével" teljesen 1 hullámhosszon vagy (biológus doktor, Vizi E. Szilveszter balkeze, ezt írta az evolúció-kreáció témában zárszóként):
öcsém írta:
Idézet:
Jól tolerálom, hogy nem mindent értek meg teljesen ellentmodásmentesen. Nem tudom miért kellene a teremtett világnak a maga végtelenségével és felfoghatatlanságával a fejemben fellelhető másfél kiló zsíros masszába tökéletesen leképezhetőnek lennie. Ha valaki úgy véli hogy csak az létezhet, ami az ő fejébe ellentmondásmentesen bele tud férni, (annak egyrészt őszinte részvétem), másrészt az értse meg előbb a végtelent mint fogalmat, vagy a fény részecske és hullámtermészetét, vagy az eleve elrendelés és a szabad akarat kapcsolatát, és utána jöjjön nekem az evolúcióval kapcsolatos problémáival.
üdv
ex