Isten nem csak abban kegyelmes, ahogyan szünet nélkül szól, int, hív, figyelmeztet. Hiszen ha „csupán” ennyit tenne, melyikünknek lehetne bizonyos az üdvössége? Ha „csupán” ennyit tenne, szimmetrikus viszonyba kerülne az emberrel: ő hívna, s az ember is megtenné a rá eső részt: válaszolna – vagy nem. Isten és ember között azonban nincs szimmetrikus viszony. Ha megfigyeljük, Isten cselekvése mindig teljes. A természet gazdag szépségéhez e szépséget felfogni képes érzékszerveket adott az embernek. A rendezett világhoz a rendet felfogni képes, logikus gondolkodást és nyelvet. Ugyanígy a szüntelenül felkínált kegyelem üzenetének „vételére” is Ő teszi alkalmassá az embert azzal, hogy a hitet is Ő teremti meg benne. Hogy bennem/bennünk miért, és másban miért nem – a szuverenitásnak ez a felém/felénk megnyilvánuló kedvessége az, ami engem, nyomorultat hálára indít. Hiszen mindnyájan vétkeztünk, és híjával vagyunk a bölcsességnek.
Botrányos, az ember józan eszével ellenkező gondolat ez. Sokkal kényelmesebb az a világi ésszel (is) könnyen megközelíthető másik, amely az ember választásának nagyobb teret ad: Isten szól, int, figyelmeztet, és vannak, akik hallgatnak az Ő szavára, és elfogadják Őt, s vannak mások, akik nem. De mitől vannak, ha mindnyájan vétkeztünk, és híjával vagyunk a bölcsességnek? (Vagy mégsem vétkeztünk, és nem vagyunk híjával a bölcsességnek?)
Jungnál olvastam egy történetet egy nyugati orvosról, aki elment valamelyik afrikai országba egy kis törzshöz, amely abban hitt, mint minden animista, hogy a betegségeket a rossz szellemek okozzák. A nyugati orvos felvilágosította őket, hogy a betegségeket természetesen a baktériumok okozzák, s ez az egész, amiben ők hisznek, csak babona. A törzsfőnök figyelmesen hallgatta a magyarázatot, de a végén kérte az orvost, magyarázza meg akkor talán azt is, hogy van az, hogy ugyanattól a baktériumtól az egyik ember megbetegszik, míg a másiknak kutya baja se lesz.
Lehet, hogy ez a párhuzam is botrányos.
Olyan egyszerű lenne az üdvösségünk kérdése, ha lenne az életünknek egy az Isten és a Sátán országa közötti területe, egy olyan semleges hely, ahol a magam ura lennék, és szabadon, emelt fővel eldönthetném, hogy én ezt akarom – Uram, Te megtetted a rád eső részt, most én jövök. Olyan méltóságteljessé tenné az embert ez a dolog.
De a valóság az, hogy mi a bűneset óta nem indulhatunk tiszta lappal, hiszen akkor a Sátán uralma alá kerültünk. Hogyan is tudhatna az ember Isten mellett szabadon dönteni, amikor egy nála sokkal hatalmasabb lény tartja fogva? Sehogy, ha egy még hatalmasabb lény nem vonzza ellenállhatatlanul. Itt szó sincs szabadságról. A szabad akarat lehetőségét szabad akaratukból régen eljátszották az őseink. Szép, emberközpontú gondolat a szabad akarat. Arról szól, hogy az ember szeretne valahogy Istennel egy szintre emelkedni. Szeretne ő választani. De az Isten azt mondja: „nem ti választottatok engem, én választottalak titeket.”
Hogy jön össze ez akkor Isten jóságával és szeretetével? Nem tudom.
Hogy jön össze az Atya szeretete Jézus Krisztus halálával?
Hogy jön össze az, hogy miközben kiszolgáltatta magát az ember „szabad akaratának”, Jézus végig az Atya szabad akaratát hajtotta végre?
Ő valahogy nem volt annyira kényes a szabad akaratára: „Mert azért szállottam le a mennyből, hogy ne a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, aki elküldött engem.”
Azt hiszem, ha nem fogadjuk el ezt a paradoxont, hogy Isten szuverén lény, aki senkinek nem tartozik felelősséggel azért, amit tesz, miközben Ő a tökéletes jóság és szeretet, mindig a saját gondolkodásunk korlátaiba fogunk beleütközni. A mi „jóság” és „szeretet” fogalmaink ugyanis arról szólnak, hogy Istennek hogy kellene cselekedni, végső soron tehát a törvényről szólnak. De Isten adta a törvényeket, tehát Ő a törvények fölött áll, ettől szuverén. Amikor korlátozza magát, akkor is szuverén.
üdv.
n.
|