Tamás12 írta:
GABRIEL777 írta:
Azért így négyszemközt a Szentháromságot,a teológusok találták ki és nem Isten
Én,személyszerint jónak tartom az értelem számára,a hit számára viszont felesleges .
Szeretettel Gabriel
Profán hasonlat,
és bocsánatot kérek de én apa , fiú és férj vagyok! Egy személyben!
Nem tudnám szeretni ha a férji mivoltom nem lenne fontos!Vagy mint fiú, vagy mint apa nem lennék fontos!
Abszolút tökéletlen hasonlat, és bocsánat érte de
a hitem számára Isten bármelyik személye nem elhanyagolható!, Azaz felesleges!!!
Ezzel kapcsolatban Jézus,amikor a követőit imádkozni tanította,vagyis arra,hogy hogyan forduljanak Istenhez ha kérésük vagy kérdésük van hozzá,elég egyértelműen fogalmazott.
"Mi Atyánk Ki vagy a mennyekben....."
sem Jézus sem a Szentlélek neve külön nem szerepel az imában.
Nem szerepel,mert Jézus pontossan tudta,hogy aki az Atyához szól az a Szentlelken és Jézuson keresztűl szól az Atyához,mivel másképp nem lehetséges.
Ezért ,mondom,hogy nem a hit számára,hanem az értelmünk számára van jelentősége a Szentháromság,teológiai értelmezésének.
Azt pedig a félreértések elkerülése végett,soha sem állítottam,hogy Isten bármelyik megnyilvánulási formája felesleges lenne.
Én arról beszéltem amit Jézus tanított.
Te pedig arról,ahogy az ember azt értelmezte,és abból egy rendszert felépített.
A hitben,viszont nincs jelen semmilyen emberi szabály,ott kizárólag Isten az Úr.
Nem kell érteni a Szentháromságot ahhoz,hogy higyjünk Istenben.
Mint,ahogy azt sem kell tudni értelmezni,hogy hogyan müködik az emberen keresztül Isten önzetlen szeretete.
Mert az bizony anélkül is nagyszerűen müködik.