Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 54  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. feb. 05., hétfő 21:04 
Bentlakó

Pont azért amit te írsz Indu és amit Tulip, nincs helye talaj előkészítésról beszélni, hanem a tiszta magot kell szórni a többi Isten dolga. szvsz
Az emberi bölcsesség hitető beszéde nélkül.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 05., hétfő 21:14 
Bentlakó

FM írta:
nincs helye talaj előkészítésról beszélni, hanem a tiszta magot kell szórni a többi Isten dolga. szvsz
Az emberi bölcsesség hitető beszéde nélkül.

Igen, a talajt Isten készíti elő. Bár arra azért figyelni kell, hogy az Isten által felásott talajt nehogy letapossuk (ha nem is véglegesen, de nehezítve az Ige befogadását - pl. ha keresztényként megbotránkoztatok Istenkereső embereket vagy bármivel, ami Isten üzenetét hiteltelenné teszi a magatartásunk által vagy ilyesmi.) De Tulip mintha pont az ellenkezőjéről írna, vagy én értem félre...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 06., kedd 09:07 
Aktív tag

Kedves Indu

Én inkább hiszem azt hogy minden javunkra van. Mint azt hogy valaki ezt elronthatja.

Ha megnézem életem bizony azok is javamra voltak akik ártani szándékoztak nekem.
És azok is akik tudtukon kívül helytelen irányba vittek.
--

Jónás példája elégé megmutatja hogy is működik ez. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 06., kedd 09:17 
Aktív tag

Kép

Február 6.

Az Ige hatalma

"A mag az Isten Igéje. "
(Lukács 8, 11)

Az igazság keresése Isten Igéje nélkül csak bizonytalan tapogatózás. Milyen jelentéktelen egy gabonaszem és mégis milyen csodálatos erőt, az élet csíráját rejti magában. Vannak csendben működő erők. A növekedő fa is minden zaj nélkül tolja félre a legnehezebb köveket. Ez a képe Isten Igéjének is, a maga rejtett erőivel. Emberi szíveket változtat át úgy, ahogy arra a világ semmiféle erői nem képesek. És mint ahogy a mag sok esztendőn keresztül megőrzi csíraképességét, így Isten igéi is. Sokszor ott vannak mozdulatlanul a szívekben, míg bekövetkeznek azok a feltételek, amelyek között életre kelnek.

Az Isten és az ember között létrejött "új szövetség" elhozta az üdvösséget s az az Ige által lehet a mienk. Mária csendes szobácskájában angyal adta hírül azt és Mária hitt. Angyalok jelentették be születését, azután a pásztorok vitték tovább a hírt. Jézus maga is szó, azaz Ige útján hatott a szívekre. Apostolai ezt folytatták tovább. Így megy ez mindmáig. Az Ige a kegyelem nagy eszköze. De sajnos nem minden prédikációban lesz világossá Isten szava, Igéje. Csak az tud élő Igét hirdetni, akit Isten küld és Lelkével felruház. "Hogyan hirdessék az Igét, ha nem küldetnek?" (Róm 10, 15). - "Amint engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket" (Jn 20, 21) - mondotta Jézus a tanítványoknak, miután felruházta őket Lelkével. Az Ótestamentumban olvassuk, hogy Jeremiás idejében is volt sok prédikátor, de a legtöbben a saját nevükben szóltak. Prófétáknak, Isten szószólóinak mondták magukat, de nem voltak azok. Az Úrról beszéltek, de nem az Úr küldte őket.

A magvető maga Jézus. Tőle jön a mag, azaz az Ige. Mi a szavainkat éppúgy nem tudjuk Igévé tenni, mint ahogy gabonamagot sem tudnánk "gyártani". Az Ige mindig csak adatik nekünk és ha eszközként rendelkezésére bocsátjuk magunkat, akkor rajtunk keresztül megszólal. Ekkor teljesül be az, hogy "aki titeket hallgat, engem hallgat". - Az ilyen Ige nem tér üresen vissza. Mindig talál szíveket, akiket áthat, foglyul ejt és bennük élővé válik. Az Ige teszi ezt és nem a mi ügyeskedéseink és módszereink. Akinek megadatott Isten Igéje, az hirdesse azt! Lesznek persze olyanok, akik elhárítják, de másokat éppen ez ragad meg úgy, mint semmi más ezen a világon. És akit az Ige ragad meg, az meg is marad. Az élő Isten Igéje nagy dolgokat cselekszik.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 06., kedd 19:44 

Kedves Tivadar!
Ez az írás nagyon tetszett!
Augu

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 09., péntek 19:51 
Bentlakó

>>az Isten által felásott talajt nehogy letapossuk
>Ha megnézem életem bizony azok is javamra voltak akik ártani szándékoztak nekem.

Persze, de Isten attól még nem fogja megdícsérni érte, ha valaki letapossa az ő felásását, bár jóra tudja fordítani, bele tudja építeni az Ő tökéletes terveibe.
Megoltalmazza az Úr a jövevényeket; árvát és özvegyet megtart, és a gonoszok útját elfordítja.
Zsolt 146,9

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 11:05 
Aktív tag

Én inkább azt látom hogy sok okos már a talajt is befolyásolni akarja.
(vagy valamit elképzel és a másikra karja erőltetni. Nyakatekert okoskodással hátha meg ijed a másik hogy bűnt követ el.)
Szó sincs arról hogy valaki is szóvá tenné hogy egy útszélen megy valaki.
Hiszen eleve útszél bizony azon járnak.
Ha már a példázathoz ragaszkodunk. :)
Valószínűbb hogy már eleve gyerekként a szülői házból kiindulva környezete és makacssága miatt lesz valakiből az ami.

Dávid tesóiból a legkisebb volt alkalmas. A környezete azonos mégis van akire másképp hat.
Saul és az ő fia, Jonathán különös környezet fia számára de ő mégis egész más lesz mint apja.

Gedeon és környezete. mindenkire rosszul hatot de ő mégis más lett.
--
Szóval sok függ a személy önfejű, makacs természetétől.

5Móz 9,6 Tudd meg azért, hogy az Úr, a te Istened nem a te igazságodért adja néked ezt a jó földet birtokul, mert kemény nyakú nép vagy te!

Ez a tulajdonság később az Úrhoz ragaszkodásban nagy előny lehet. :) Pál elég meggyőző bizonyíték erre. :)
(De az is hogy megkellet töretnie Istentől hogy elfogadja akaratát és hű szolgája legyen. )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 11:08 
Aktív tag

Idézet:
Megoltalmazza az Úr a jövevényeket; árvát és özvegyet megtart, és a gonoszok útját elfordítja.
Zsolt 146,9[

Kösz ez az Ige tökéletesen ránk illik aki egy refis protálon jövevények vagyunk. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 11:13 
Bentlakó

Indu írta:
>>az Isten által felásott talajt nehogy letapossuk
>Ha megnézem életem bizony azok is javamra voltak akik ártani szándékoztak nekem.

Persze, de Isten attól még nem fogja megdícsérni érte, ha valaki letapossa az ő felásását, bár jóra tudja fordítani, bele tudja építeni az Ő tökéletes terveibe.
Zsolt 146,9

Érdekes nekem az ártani szándékozás kifejezés.
Nekem igazán azok voltak ártásomra, akik segíteni akartak kéretlenül, hivatlanul =szóval a beavatkozok.
Ezt nehezebb felfedezni, mint az ártó szándékot, pedig vsz ez is az.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 12:00 
Bentlakó

Sziasztok!

>sok okos már a talajt is befolyásolni akarja
Krisztusért járván tehát követségben, mintha Isten kérne mi általunk: Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel.
2Kor 5,20

Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,
Mt 28,19

>Szó sincs arról hogy valaki is szóvá tenné hogy egy útszélen megy valaki.
Kiáltó szó a pusztában: Készítsétek az Úrnak útját, és egyengessétek meg az ő ösvényeit.
Mt 3,3

>akik ártani szándékoztak nekem.
Ezt Tivadartól idéztem egy korábbi hsz-ból.

Üdv:
Indu

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 14:36 
Aktív tag

Idézet:
Kiáltó szó a pusztában: Készítsétek az Úrnak útját, és egyengessétek meg az ő ösvényeit.
Mt 3,3

Látod ő csak kiáltó szó.
És mindenki magánt egyengeti.

A magaslatait (hegyeit), és a mélységeit (völgyeit).

A völgy jobb helyzetben van:
Mt 12,20 A megrepedezett nádat nem töri el, és a pislogó gyertyabelet nem oltja ki, mígnem diadalomra viszi az ítéletet.
Mt 11,28 Jőjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.

Mk 2,17 És a mikor ezt hallja vala Jézus, monda nékik: Nem az egészségeseknek van szükségök orvosra, hanem a betegeknek, nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre.

A magaslatról viszont:

Jak 4,6 De majd nagyobb kegyelmet ád; ezért mondja: Az Isten a kevélyeknek ellenök áll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ád.
Csel 7,51 Kemény nyakú és körülmetéletlen szívű és fülű emberek, ti mindenkor a Szent Léleknek ellene igyekeztek, mint atyáitok, ti azonképen.

Rm 2,5 De te a te keménységed és meg nem tért szíved szerint gyűjtesz magadnak haragot a haragnak és az Isten igaz ítélete kijelentésének napjára.

--

Tanácsa is van az Úrnak :
Jak 4,10 Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és felmagasztal titeket.
1Pt 5,6 Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején.

--
Viszont a tanítványait ilyen feladattal küldte ki.

Mát 10
7. Elmenvén pedig prédikáljatok, mondván: Elközelített a mennyeknek országa.
8.Betegeket gyógyítsatok, poklosokat tisztítsatok, halottakat támasszatok, ördögöket űzzetek. Ingyen vettétek, ingyen adjátok.

--
(egy kevély, ön igazult ember sincs köztük)

Lk 9,2 És elküldé őket, hogy prédikálják az Isten országát, és betegeket gyógyítsanak.
--

Mind ez egybe vág azzal mait az úr magáról mondott.:

Lk 4,18 Az Úrnak lelke van én rajtam, mivelhogy felkent engem, hogy a szegényeknek az evangyéliomot hirdessem, elküldött, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsam, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek és a vakok szemeinek megnyilását, hogy szabadon bocsássam a lesujtottakat,

--

Szóval amikor valaki a a nem beteget (ön igazultat) akarja a nyakamba sózni mintha beteg lenne.
Én nem azt a feladatot kaptam.

Gyanús hogy más sem.
Az Úr minden ön igazult megtérni nem szándékozó embert vissza utasítót.
Volt egy pár írástudó, farizeus akik sem személyét sem, cselekedeteit sem, és később megváltását sem fogadták el.

Sokszor látszólag belementek abba hogy személyt ki emelték, „jónak vagy igaznak, mesternek stb.
De saját mesterüknek, Uruknak soha.
Tanítást is megérették hisze nem tudták megfogni sem beszédben sem cselekedeteiben.
De ez őket nem megbánásra serkentette hanem inkább dühítette, és haragra ingerelte őket.
Az még inkán dühítette őket hogy saját vélt igazuk az Úrra nem hatot és átlátót rajtuk.
--

Egyben a cél is látszott tervükön, megfogják, ártsanak.
Először az Úrnak akartak (látszólag sikerrel hiszen megfeszítették), később a tanítványokat akadályozták.
Akár tettlegességgel is. Sokszor meghallgatták őket de senki nem gondolná komolyan hogy ők megtérni vágyok lettek volna.
--

Manapság is vannak ilyenek. Akik ezt a szerepet játsszák. Akár a hétköznapokban a munkahelyen, vagy utcán. Bizony vádlok és kísértők jelenhetnek, meg akiket uruk arra használ hogy a kiválasztottakat vádolják.
-

Ez a vádló szerepe jó tisztába lenni vele.

Jel 12,10 És hallék nagy szózatot az égben, a mely ezt mondja vala: Most lett meg az idvesség és az erő, és a mi Istenünknek országa, és az ő Krisztusának hatalma; mert a mi atyánkfiainak vádolója levettetett, ki vádolja vala őket éjjel és nappal a mi Istenünk előtt.
--

Szóval a lényeg, mi mind csak magunkat tudjuk képesé tenni, ha:
belátjuk vétkeinket, ha levetjük álnokságainkat, magaslatainkat, és ha mindezt az Úr elé visszük hogy kegyelmében részesítsen minket, hálánkból és saját belátásunkból örökre neki engedelmeskedünk.
Ha ezt megettük akkor az Úr Jézus Krisztus lett a mi igazságunk az Atya Őt tulajdonítja a mi igazságunknak.

Hiába vádolnak minket, nincs szükségünk magunk igazolgatására.
Viszont semmiképen nem feladatom az Úr ellen lázadó, és magaslatokat gyártó ön igazult emberek mellet kiállni vagy ostobán védelmezni az Urral szemben.

Hisze az Úr az ilyeneknek ellen áll.

Azt viszont sajnálom hogy sokan a megtért újjászületett embert vádolják kevélységgel, ön igazultsággal. Pedig neki csak is az Úr az igazsága.
Mindezt azért mert némelyek saját erőből toboroznak maguknak barátokat. (bár megtérés meg sem fordul a fejükben de barátkozni jó velük nekik, cserében eleségesek az Úrban lévőkkel és ők is vádlókká lesznek)

Mintha erről soha nem hallottak volna.

Mt 3,8 Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöket.
--

Ha már annyiszor fenyegetnek egy egy Igével én is szólnék egyet:

Jak 4
11.Ne szóljátok meg egymást atyámfiai. A ki megszólja atyjafiát, és a ki kárhoztatja atyjafiát, az a törvény ellen szól, és a törvényt kárhoztatja. Ha pedig a törvényt kárhoztatod, nem megtartója, hanem bírája vagy a törvénynek.
--

Mivel egy igazságom van Jézus Krisztus.
Nem hinném hogy bárkinek hatalma lenne elvenni tőlem. :)

Nekem viszont nincs szándékom elvenni másoktól ha már megvan nekik, és valóban az Úr az Igazságuk és nem saját okoskodásuk.

Ez könnyen kideríthető.
Ki mért állítja az amit állít??
Én azért mert Isten Igéjében ezt látom és tapasztalom. De azt is látom hogy sokan nem az Igéért s nem az Úrért harcolnak.

Egész másért, pl ref egyház, barát, saját kívánságainak alátámasztás sokszor tuszkolva az Igét akár kockává is kalapálva csak beférjen saját általuk elképzelt formába, és igazuk legyen.
--

Sokan meg az Úr helyet akarnak dolgozni mintha nem bíznának az Úrban hogy ha oda vezetnek valaki elé akkor Ő már tudja vezetni őket.

Kérdés az ilyenekhez, őket nem az Úr vezeti?
Vagy az a vezetés annyira gyenge hogy nem merik a másikat rá bízni?
Ha így van nem az Úrba van a hiba. Sajnos akkor magunkban kell keresnünk.

Ha elvezettük valakit az Úrhoz megkel várni hogy mit szándékozik kezdeni vele.
Lehet hogy máson keresztül fog épülni.
De a megtérés megváltás elengedhetetlen, itt bizony meg kell állni. Hogy az Úr elvégezze azt amit szeretne.

Ezért kell kimenni a megtérendőnek a táboron kívülre.

Zsid 13,13 Menjünk ki tehát ő hozzá a táboron kívül, az ő gyalázatát hordozván.

Ezt jó ha gyakran utána is megtesszük. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 14:41 
Aktív tag

Nem küldhetsz üres hozzászólást!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tulip 2007. máj. 31., csütörtök 16:32-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 14:45 
Bentlakó

Jakab írta:
Jak 3,1. Atyámfiai, ne legyetek sokan tanítók, tudván azt, hogy súlyosabb ítéletünk lészen.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 15:32 
Aktív tag

Nem küldhetsz üres hozzászólást!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tulip 2007. máj. 31., csütörtök 16:31-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. feb. 10., szombat 15:36 
Bentlakó

Tulip:
>Olvasd el a példázatot újra. A kitépkedni kivánok az angyalok
Én csak azt írtam: "nem bízza ránk a kitépkedést", se ránk, se az angyalokra, se senkire.

Mert te ezt írtad: "Az eleve elrendelés tagadói ahelyett, hogy a konkolynak kinéző búzát ébresztgetné, ami a feladata lenne minden már megtért hívőnek, azon agyal, hogy a valódi konkolyt miként ébresztgethetné."

Na de hogy veszi valaki a bátorságot, hogy eldöntse ki a konkoly? Ezt írom le sokadszor. Vagy honnan van meg ez a bölcsessége? (írhatnám, hogy direkt nem akarod megérteni meg ilyesmi, csak nem vinne előre)

A jobb latort is ezért kérdeztem - nem tudjuk (legalábbis én nem tudom) hogy valaki jobb lator vagy bal lator. Tehát mindenkit ébresztgetni kell, aztán aki felkel, jó, aki nem - nem.

Net:
Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket.
1Pét 2,9

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 54  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra