Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 365 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 09:32 
Bentlakó

Kikka írta:
Igen, ez érdekes gondolat...De ha megfordítom a szitut...abban az időben ugyanúgy nem ülhetett nő a teremben, aki az állók gyülekezetét tanította nem de?
Itt az író nem arra gondolt, hogy egy nő, ha tanít, akkor átveszi azt a szerepet, miszerint a férfinak kéne tovább adni az Úrtól kapott kijelentéseket, és üzeneteket?

nos... a korabeli KULTÚRA tényleg TELJESEN kizárta a nőket ebből...

éppen EHHEZ KÉPEST nagyon "jelzésértékű" az ELSŐ EURÓPAI HÍVŐ nő-mivolta, és MÉG VALAMI (nézd csak, BENNE VAN a Bibliában a FELSZÓLÍTÁS, nem csak az ENGEDÉLY, hogy egy nő TANÍTSON!!):

Pál írta:
Tit 2,3. Hasonlóképen a vén asszonyok szentekhez illő magaviseletűek legyenek, nem patvarkodók, sem sok borivás rabjai, jóra oktatók;
4. Hogy megokosítsák az ifjú asszonyokat, hogy férjöket és magzataikat szeressék,
5. Legyenek mértékletesek, tiszták, háziasak, jók, férjöknek engedelmesek, hogy az Isten beszéde ne káromoltassék.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 09:38 
Bentlakó

-

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tavasz 2007. jan. 18., csütörtök 10:48-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 10:18 

Kedves Tavasz!

Örülök, hogy egyre gondolunk. Az ige felőli közelítés pedig majd csak megoldódik, megoldjuk. A körnek is csak kezdőpontja van. Majd csak idelyukad az is, aki még úgy hiszi, ha más irányba indul többre viszi.

Addig is előre a keskeny ösvényen. :)

Üdvözlettel: ZSolt

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 10:27 
Aktív tag

Zsolt írta:
Kedves Mindnyájan!

Azt hiszem, hogy alapvetően kezd a cél semmibe veszni. Kikka azért kezdeményezte ezt a topicot, mert kétségei voltak a saját gondolatai és a Szentírásban foglaltak közötti látszólagos ellentét miatt. Utána volt itt szó dögös papnőről, boszorkányokról és egyéb dolgokról. Feltűnő, ahogy Kikkát ostromoljátok és sokan sokfélét, jópofaságtól az otrombaságig leírtok.

Lehet, hogy figyelmetlen vagyok, de nem olvastam sehol sem olyan rituálé leírást az igehallgatáskor, hogy kinek kell állni és kinek leülni. Ennek semmi köze a nők szerepéhez. Nemrég hallottam egy olyan észrevételt, hogy mindent a hagyományok szerint kell csinálni, mert úgy üdvözítő. Elég furcsán venné ki magát pl. az úrvacsora osztás, ha úgy fogyasztanánk, mint Krisztus és a tanítványok (Körbeülve, feküdve az alacsony asztalt). Nem ez a lényeg. A pohár és a kenyér a lényeg. Krisztus azért nem lehetett nő, mert pontosan az Úr határozta meg az áldozati ajándékot( Hímnemű ép bárány, vagy kos, amelynek vérével kell meghinteni az oltárt és az áldozatot bemutatókat.) Krisztus ezt szenvedte el. Sehol sincs leírva, hogy nekünk így kell meghalnunk és csak akkor számítunk keresztyéneknek. Erre valók a sákramentumok.)

És bizony Márta leült Krisztus lábaihoz és úgy hallgatta. A magdalai Mária is letérdelt előtte, mikor a lábát mosta. Az Úr kegyelme ugyanúgy árad a nőre, mint a férfira. És még valami. Azt olvasom a Második Helvét Hitvallásban, és Kálvinnál is, hogy a vezetőket valamilyen módon Isten jelöli fölibénk, ezért azt el kell fogadnunk. Az ő döntése nélkül ez nem volna lehetséges. Ezért, ha az Úrnak tetszik a női tiszteletes a szószéken, nekem mi kifogásom lehetne ellene.

Szeretettel: Zsolt

Kedves Zsolt
Egyik része üti a másikat ha az Ige ellentmond annak hogy vezető legyen egy nő.
(kivéve női gyülekezetet nő testvérek lelki gondozása,vagy nöi bibliai órát , hitoktatás, otthon stb)
Ha a vezetők mégis nőt választanak vezetőnek, igazából az Igének mondanak ellet így nem megfelelő a döntésük még ha vezetők is, nem tőlük jött az evangélium.

Sokan a puszta Ige beírására boszorkány üldözésnek vették.
A nem létező vezető helyüket védve az Igét (az Úr Jézust) is gúnyolták.

Jól mondja a Példa beszédek.
10.Derék asszonyt kicsoda találhat? Mert ennek ára sokkal felülhaladja az
igazgyöngyöket.

Ha van is az inkább elvégzi a rá bizit munkát. Van nekik bőven ha azt elvégezné minden nő a férfiak is kihatna.

Van rá példa.
2Tim 1,5 Eszembe jutván a benned levő, képmutatás nélkül való hit, a mely lakozott először a te nagyanyádban Loisban és anyádban Eunikában; meg vagyok azonban győződve, hogy benned is.
--

A megfelelő helyen a nőknek sokat köszönhetünk.

Kóré is helyet akart változtatni, bár megfelelő helye volt.

4Móz 16

1. Kóré pedig az Iczhár fia, a ki a Lévi fiának, Kéhátnak fia vala; és Dáthán és Abirám, Eliábnak fiai; és On, a Péleth fia, a kik Rúben fiai valának, fogták magokat;
2. És támadának Mózes ellen, és velök Izráel fiai közül kétszáz és ötven ember, a kik a gyülekezetnek fejedelmei valának, tanácsbeli híres neves emberek.
3. És gyülekezének Mózes ellen és Áron ellen, és mondának nékik: Sokat tulajdonítotok magatoknak, holott az egész gyülekezet, ezek mindnyájan szentek, és közöttök van az Úr: miért emelitek azért fel magatokat az Úr gyülekezete fölé?
4. És mikor hallá ezt Mózes, arczra borula,
5. És szóla Kórénak és az ő egész gyülekezetének, mondván: Reggel megmutatja az Úr: ki az övé és ki a szent, és kit fogadott magához; mert a kit magának választott, magához fogadja azt.
6. Ezt cselekedjétek azért: Vegyetek magatoknak temjénezőket, Kóré és az ő egész gyülekezete!
7. És tegyetek azokba tüzet, és rakjatok rá füstölő szert az Úr előtt holnap, és az a férfiú legyen szent, a kit kiválaszt az Úr. Sokat tulajdonítotok magatoknak, Lévi fiai!

--

Lehet így is viselkedni, de ők is elfelejtették ki is emelte feléjük Mózest.
A helyünk adott vagy tudunk vele élni vagy mások helyére pályázunk. Közben a mienket hanyagoljuk lenézzük, értéktelennek tarjuk.

Kikka helye adott és bizony az Úrtól adott.
Gyerekek, fiatalok nevelése, oktatása nagyon is Igével támogatott.

Csak valószínűleg a férfiak megijedtek egy kicsit tőle.
De ha látják hogy férje felet nem uralkodik és engedelmes férjének.
Biztonságban fogják érezni magukat, a férje miatt hiszen nem nőt a fejére neki sem.

Sőt ha az engedelmességet is látják férje felé némelyik még irigykedni is fog hogy milyen szerencsés a férje. :)
(bizony van egykét házsártos asszonyka)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tiv 2007. jan. 18., csütörtök 10:28-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 10:27 

Kedves Admin!
Még a nyelvemen sem volt a szó... :D Köszönöm, hogy mielőtt megkerestelek, te már léptél!

Erika! Köszönöm, hogy te is beszálltál :wink:
Antiéknak írtam privit, hiszen nem biztos, hogy olvassák a topikot maguktól...De látom, közben megindultak a gondolatok.

Ex kedves! Azthiszem egyértelmű :wink: a véleményedre vagyok kiváncsi, ha esetleg visszaolvasod a korábbi idézeteket, hozzászólásokat. Köszönöm előre is :)

Nemsoká gyüvök vissza, csak melózni is kéne :D

Áldott ittlétet!

admin írta:
Kedveseim, ennyi volt!
A téma izgalmas, kéretik arra koncentrálni.
Remélem ami (már) nincs itt, senkinek sem fog hiányozni.

Net funkcióinak sorát újabbal bővítjük: kamikaze
Köszönjük Net, mi erőtlenek vagyunk...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 10:44 

()

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsolt 2008. márc. 06., csütörtök 10:20-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 11:11 
Bentlakó

FM írta:
Kikka írta:
Ugyan :oops: :oops:
De tényleg csak kiváncsi vagyok: ez a téma számotokra egyértelmű?

Persze hogy egyértelmű, hogy nem egyértelmű.
Amikor megtértem elkezdtem az elején és kértem Istent, hogy segítsen az igék elfogadásában úgy ahogy Ő akartja, mert bizony én úgy nőttem fel, hogy két lány, köztük 11 év kor különbség én a nagyobb, tehát nem volt olyan, hogy ez fiu, ez meg lány feladat, én voltam a fő fiú :wink:

Nem is értem miért kell különbséget tenni, de hiszem, hogy kell, mert ez van az ÍRÁSBAN.

Na tehát tanulni akarom és kérem hozzá a segítséget.

Természetes, hogy ehhez segítséget csak a Szent Szellem adhat, Ő szervezi meg a helyzetet és adja hozzá a személyeket és tárgyakat.

Ez lemaradt, ezért volt kavarodás, most már itt van és talán egyértelmű :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 11:35 

Az is egy furcsa képzavar, hogy az ANYAszentegyház lelkészei többségében FÉRFIAK. :shock:
Nem?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 11:38 
Bentlakó

juj :-O

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 11:39 

net2rist írta:
juj :-O
Ne ijedj meg! Csak vicc volt... :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 11:40 
Aktív tag

Zsolt írta:
Kedve Mindnyájan!

Ide másolok egy érdekes cikket. Nem túl hosszú és pontosan idevág. Nem magyaráz ugyan igeileg, de nem is ez a dolga. A Népszabadságban jelent meg, ami tudvalevőleg nem egyházi lap. Ezért világi oldalról közelít.

Íme a cikk:

[i]Egyenjogúsági küzdelmek az evangélikus egyházban
Népszabadság • Czene Gábor • 2006. december 26.

Ui: tarts ki Kikka. :)

Szép történet de aggályaimat nem oszlatta el. :)

1Kor 6,5 ....Hát nincs ti köztetek egy bölcs ember sem, a ki ítéletet tehetne az ő atyjafiai között?

Úgy látszik sok helyen csak nők vannak a gyülekezetekben.

Én úgy tartom hogy egy feleségű férfiúnak kell lennie.
1Tim 3
1. Igaz ez a beszéd: Ha valaki püspökséget kiván, jó dolgot kíván.
2.Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos;

--

Ennek súlyos oka is van.
Egy férfi nem öntheti ki buját baját egy nőnek. Problémáját is férfival kéne hogy megbeszélje.

Ha házasági problémája van egy okos helyes nő nem hinném hogy asznál neki sőt kimondottan káros.

Ugyan akkor a felesége nagyon is jó segítség lehet a nő testvérek számára. /lelki gondozása/ .. /ha idősebb/ akár a férfiakéra is).

Ebben viszont a férfi lelkészt nem tartom megfelelőnek.
(bánatos asszonykát a végén másképp vigasztalja meg, és a férje sem biztos hogy jó szemmel nézi ez oda vissza érvényes lehet a nő sem a másik helyzetben )
--

Persze ha komoly a baj a nőtesónak, a lelkész feleség tanácsolhatja hogy beszéljék meg a lelkésszel is.

De szerintem ez volna az ideális.

Nem hiszem hogy olyan jó lenne ha lelkésznőhöz kezdenék hasonlíttatni felségüket, tömeg az lesz de jó kérdés mi lesz a szívekben és otthon? :)

Én biztos nem kérnék ilyen gyülekezetből. Bármennyire is áldásosnak látszik.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 12:05 
Bentlakó

net2rist írta:
G777 írta:
nők szeszélyessebek és ezáltal megbizhatatlanabbak mint a férfiak

Kedves Net.

Nem azt írtam,hogy a férfiak nem szeszélyesek és megbizhattalanok,hanem azt
hogy a nők szeszélyesebbek és ezáltal
megbizhatatlanabbak a férfiaknál,általánoságban véve,mivel a nőket inkább az érzelmek motiválják míg a férfiakat,
inkább az értelmük.

Az érzelem pedig sokkal lobbanékonyabb,
mint az értelem.

Amit az álhatatoságról írtál,az nem mond ellent annak amit írtam,hisz köztudott,
hogy az erős érzelmi motiváltság,
az embert kitartobbá teszi.
Azonban ebben az esetben erős értelmi motiváltság is szükségeltetik.

Különben amilyen gyorsan fellobbant a tűz,olyan gyorsan ki is alszik.

Ugyanakkor azt is leírtam,hogy a kiegyensulyozottság kulcsa Istennél van.

Ami hiányzik a nőből és férfiból,hogy kiegyensulyozott legyen,az meg van
Istennél.

Nem véletlen az ember harca e-világgal ,
Isten mindent úgy"rendezett",hogy az embernek,legyen az férfi vagy nő,
ne legyen addig nyugta,mig vissza nem
tér aTeremtő Isten irányítása alá.

A férfi és nő közötti ellentét,ill.különbözőség is ezt a célt szolgálja elsödlegessen.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 13:06 
Bentlakó

JennyT írta:
Az is egy furcsa képzavar, hogy az ANYAszentegyház lelkészei többségében FÉRFIAK. :shock:
Nem?

De ha már itt tartunk, tedd meg nekünk azt, hogy megmondod, a görög eredetiben hogy hangzik az anyaszentegyház szó!
Köszi. :)
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 13:07 

Ex!
Pont ezért mondtam, hogy vicc volt, mert tudom, hogy nincs se anya, se szent...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 13:11 
Bentlakó

JennyT írta:
Ex!
Pont ezért mondtam, hogy vicc volt, mert tudom, hogy nincs se anya, se szent...

Na! Egy kő leesett. :D

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 365 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra