Itt kihagytam két Literaty hozzászólást. Nincs velük vitám.
Eeyore írta:
A Tékozló Fiú történetében a nagyobbik fiú milyen szellemi állapotban volt? Mindig úgy hallottam, a nagyobbik fiú a vallásos ember, akinek meg kell térnie.
De akkor az Atya miért nevezi a fiának, és miért mondja: fiam, te mindenkor velem vagy és mindenem a tiéd?
A nagyobbik fiú el akarta-e hagyni az apját? Akart-e egyedül élni? Vagy tudta, hogy nem élhet az apja nélkül, és ezért nem is állt szándékában elhagyni őt?
A kisebbik fiú képes lett volna soha vissza nem térni?
Lehetséges-e a megtérést felrúgni úgy, hogy valami módon ne menj vissza Ahhoz, aki nélkül nem tudsz élni?
Képes-e az ember elhagyni azt, aki nélkül nem tud élni?
Istennek akaratból való követésére nem a törvény kora ad példát?
Milyen arányban van a Bibliában szó az ember akaratáról és az Isten akaratáról? Megnéztem: az Ószövetségben, a törvény alatt sokkal többször említik az ember akaratát; az Újszövetségben a lehető legritkábban esik szó az ember akaratáról, az akarat szó szinte mindig az Úr akaratához kapcsolódik.
És ha ez így van, akkor az újszövetségi gyülekezetek miért beszélnek olyan sokat az ember akaratáról, miért hangsúlyozzák folyton annyira és úgy a szerepét, mintha még mindig az Ószövetség korában élnénk?
Megkerestem külön azt is, az ige mikor említi a szabad akarat kifejezést, és milyen szövegösszefüggésben. Íme:
1. 3Móz 7,16
Hogyha fogadásból vagy szabadakaratból áldozza valaki az ő áldozatát, a mely napon áldozza azt, azon a napon egyék meg az ő áldozatát; a mi pedig megmarad abból, másnap egyék meg.
2. 3Móz 22,18
Szólj Áronnak és az ő fiainak és Izráel minden fiának, és mondd meg nékik: ha valaki Izráel házából, és az Izráelben levő jövevények közül felviszi a maga áldozatát, akár fogadásból akár szabad akaratból, a miket felvisznek az Úrnak egészen égőáldozatul,
3. 3Móz 22,21
És ha valaki hálaáldozattal áldozik az Úrnak, akár fogadásának teljesítésére, akár szabad akaratból, akár tulokféléből, akár juhféléből: ép legyen, hogy kedves legyen; semmi fogyatkozás ne legyen abban.
4. 3Móz 22,23
Hosszú, vagy kurta tagú ökröt, vagy bárányt szabad akaratból való áldozatul vihetsz ugyan, de fogadási áldozatul nem lesz kedves.
5. 3Móz 23,38
Az Úrnak szombatjain kivül, adományaitokon kivül, fogadásból és szabad akaratból való minden ajándékaitokon kivül a melyeket adni szoktatok az Úrnak,
6. 4Móz 15,3
És tűzáldozatot akartok készíteni az Úrnak, egészen égő- vagy véres áldozatot, vagy fogadás teljesítése végett, vagy szabadakarat szerint, vagy a ti ünnepiteken, hogy tulok- vagy juhféléből kedves illatot készítsetek az Úrnak:
7. 4Móz 29,39
Ezeket áldozzátok az Úrnak a ti ünnepeiteken, azokon kívül, a miket fogadásból, és szabad akaratból áldoztok, a ti egészen égőáldozataitokul, ételáldozataitokul, italáldozataitokul, és hálaáldozataitokul.
8. 5Móz 12,6
És oda vigyétek egészen égőáldozataitokat, véres áldozataitokat, tizedeiteket, kezeiteknek felemelt áldozatát, mind fogadásból, mind szabad akaratból való adományaitokat, és a ti barmaitoknak és juhaitoknak első fajzását.
9. 5Móz 12,17
Nem eheted meg a te kapuidon belől sem gabonádnak, sem mustodnak, sem olajodnak tizedét, sem barmaidnak és juhaidnak első fajzását; sem semmi fogadási áldozatodat, a melyet fogadsz, sem szabad akarat szerint való adományaidat, sem a te kezednek felemelt áldozatát;
10. 5Móz 16,10
És tarts hetek ünnepét az Úrnak, a te Istenednek, a te kezednek szabad akarat szerint való adományával, a melyet ahhoz képest adj, a mint megáldott téged az Úr, a te Istened.
11. 5Móz 23,23
Ügyelj arra, a mi ajkaidon kijön, és úgy teljesítsd, a mit száddal ígérsz, mint mikor szabad akaratból teszesz fogadást az Úrnak, a te Istenednek.
12. 2Kir 12,4
És megparancsolá Joás a papoknak, hogy minden pénzt, a mely Istennek szenteltetik és az Úr házába bevitetik, mind a megszámlálás pénzét és a személyek váltságának pénzét, mind pedig, a melyet kiki szabad akaratja szerint az Úr házához bevisz.
13. 1Krón 29,5
Aranyat az arany szerszámokra, ezüstöt az ezüstre és minden szükségre, a mesteremberek kezéhez. És ha valaki még adni akar, szabad akaratja szerint, töltse meg az ? kezét ma és adjon, a mit akar az Úrnak.
14. 1Krón 29,6
Azért szabad akaratjok szerint adának ajándékokat az atyák fejedelmei, az Izráel nemzetségeinek fejedelmei, az ezredesek, századosok és a király dolgainak fejedelmei.
15. 1Krón 29,9
És örvendeze a sokaság, hogy szabad akaratjokból adának; mert tiszta szívökb?l adakozának az Úrnak; Dávid király is nagy örömmel örvendezett.
16. 1Krón 29,14
Mert micsoda vagyok én, és micsoda az én népem, hogy erőnk lehetne a szabad akarat szerint való ajándék adására, a mint tettünk? Mert tőled van minden, és a miket a te kezedből vettünk, azokat adtuk most néked.
17. 1Krón 29,17
Jól tudom, oh én Istenem, hogy te a szívet vizsgálod és az igazságot szereted. Én mindezeket tiszta szívemből, nagy jó kedvvel adtam, s látom, hogy a te néped is, a mely itt jelen van, nagy örömmel, szabad akaratja szerint adta ezeket néked.
18. 2Krón 17,16
Mellette Amásia, a Zikri fia, a ki magát szabadakaratjából az Úrnak kötelezte vala; és ő vele kétszázezer harczos.
19. 2Krón 35,8
Az ő fejedelmei is szabad akaratjokból a községnek, a papoknak és a Lévitáknak adakozának; Hilkia, Zakariás és Jéhiel, az Isten házának fejedelmei, adának a papoknak a húsvét áldozatira kétezerhatszáz juhot és háromszáz tulkot.
20. Ez 46,12
Továbbá, mikor a fejedelem szabad akaratból tesz égőáldozatot, vagy hálaadó áldozatokat, szabad akaratból az Úrnak, nyissák ki néki a kaput, mely napkeletre néz, és ő vigye égőáldozatát és hálaadó áldozatait, mint a hogy szombat napon szokta tenni, és azután menjen ki, és zárják be a kaput kimenése után.
21. Filem 1,14
De a te megkérdezésed nélkül semmit sem akartam cselekedni, hogy jótéteményed ne kényszerítésből, hanem szabad akaratból való legyen.
Nos. nem ártana, ha a gyülekezeti prédikációk a Biblia szóhasználatához alkalmazkodnának. Mert ha a Bibliában a szabad akarat kifejezés egy kivétellel csakis az Ószövetségben fordul elő, és mindig valami anyagi áldozathoz kapcsolódik, akkor nem ártana, ha ezen kívül nem volna valami egészen más teológiai rendszer fölépítve, ami kiforgatja a Biblia szóhasználatát és arányait . Mert ha másképpen és másról prédikálnak a gyülekezetek, mint ami az Igében áll, akkor az már nem Isten szava lesz, nemdebár?
exrefis írta:
Kedves Eeyore!
Ha az előzőekkel azt akartad bizonyítani, hogy nincs szabad akarat, akkor megsúgom: Nem sikerült. :)
Tessék? Itt egy halom ige a szabad akaratról, a szabad akarat cáfolása céljából? Ugye ezt nem mondod komolyan? Ja nem, ott a mosoly. Nem ezzel van eeyore-nek baja, hanem azzal a nem is definiált változatával, ami őt idézem „kiforgatja a Biblia szóhasználatát és arányait”. Erre kellene reagálnod, nem ilyen vicceseket kérdezni.
exrefis írta:
Ha maga a fogalom csak kétszer lenne a Bibliában már az is elég lenne bizonyságnak a létezésére, sőt ha nem szerepelne benne akkor is azt sulykolja minden oldal, hogy van az embernek szabad akarata.
Egy fogalmat, amit még definiálni se sikerül – legalábbis ami akárcsak halványan emlékeztet a ráaggatott következményeire – hát azt bizony nincs mese sulykolni kell. Magolni, biflázni. Sokszor ismételgetni, mígnem az ember azt nem hiszi, hogy tudja miről is beszél. Pár generáció s már nem is ellenőrzi senki. A szent hagyomány része. Csakhát itt van ez a fránya utolsó oldal, ezek a reformátusok, akik nem hajlandók visszaállni Róma zászlaja alá, pedig lám e kérdésben még a nagy ellenség Hit Gyüli is behódolt. Pfujj, hülye vaskalapos, szemellenzős, maradi, keménynyakú református robotok!
exrefis írta:
Az, hogy az ószövetségben szerepel többször, szintén nem cáfolat, mert nem lett ez a része felülírva az Igének.
De teljesen érthető az újszövetségbeli kevesebb szóhasználat, hiszen az újszövetség arról szól, hogy az ember szabad akaratából szövetséget köt Istennel, aki ezt a szövetséget megtartja. Sajnos az ember nem ilyen hűséges, vele előfordulhat, hogy ebből a szövetségből kilép, szabadon.
De aki belép ebbe a szövetségbe, az éppen azt teszi, hogy a szabad akaratát alárendeli Isten akaratának, azt keresi, a "legyen meg a Te akaratod" igét követve. Meg azt hogy "keressétek először Isten országát".
De az hogy kereshet mást is, éppen ez a felszólítás is igazolja. :)
üdv
ex
Kereshet, csak hát nem fog. Az Úr által képes, hogy megálljon!