Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 54  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 07:37 
Bentlakó

Idézet:
Az ember lényegét alkotó szív és szellem, számomra mindig teljesen természetes módon azonos volt, egymás szinonímájaként olvastam a Bibliában.

Pedig az angol fordításban is más szó van rá.
:wink:

Ex, egyébként azt néztem, hogy a Szent Szellemre (Ghost) és a szellemre is más szó van.
Úgy látszik a magyar nyelv már csak ilyen, hogy egy szót használ, vagy így, vagy úgy.

Képzeld a Károliban is szerepel a szellem szó.
Tudtad?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 08:14 
Bentlakó

pauler írta:
Idézet:
Az ember lényegét alkotó szív és szellem, számomra mindig teljesen természetes módon azonos volt, egymás szinonímájaként olvastam a Bibliában.

Ex, egyébként azt néztem, hogy a Szent Szellemre (Ghost) és a szellemre is más szó van.
Úgy látszik a magyar nyelv már csak ilyen, hogy egy szót használ, vagy így, vagy úgy.

Tudtad?

A magyar is meg az angol is használja a szív szót, de szellem szinonímájakénti értelmezés volt számomra mindig természetes.

Az angol általában Holy Spiritet használja a Szentszellemre és néha a Holy Ghost-ot.
Az én szerény angolom szerint a ghost szó áll közelebb a mi lepedős szellemre asszociáló szellem szavunkhoz. A kissé pejoratív jelentéstartalom miatt nem használta Károli, de nagyobb hiba volt szerintem a szellem és a lélek fogalom összemosása ezzel a hibás fordítással.
üdv
ex
Egyébként ez itt off

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 08:36 
Bentlakó

Sztalker írod:

Én tudtam hogy ez egy kényes kérdés, de azt hiszem elég világosan jeleztem ez az én szubjektív véleményem. Én nem tartom felelős magatartásnak és kész. Nem a másként gondolkodóval van a bajom, hanem a nem gondolkozóval. Nem tudom felétek hogy van, de nálunk még a templomtornyon is van villámhárító, senkisem próbálná azt gyermeki hittel helyettesíteni. Nem a gyermekvállalást póriasítottam le, hanem csak egy olyan "logikát" ami ha nagy százalékban lenne jelen az egyházban, sok gondot okozna. Lehet hogy bejegyzésem sok előítéletet gerjeszt (ebben nem vagyok biztos), de ennek a jelenségnek a hátterében sajnos ott van jónéhány "nagycsaládos" viselt dolga is.

Kedves Sztalker!

Mint ahogy a jónéhány nagycsaládos viselt dolgát ismeretlenül nem tudom sem megvédeni, sem elítélni, téged sem teszlek felelőssé a számos abortuszért, amit jó meggondolás alapján követnek el. Merthogy mindenki csak a saját tettéért felel.

Ex, köszi, hogy kihámoztad, valóban nincs sablonos elképzelésem, hány gyermeket kellene nevelnie egy családnak.
Pauler, ha valahol erre utaló jelzést olvastál tőlem, akkor mutass rá,hogy megbeszélhessük.
"Kinek kinek legyen hite szerint a gyerek vállalás is."- pontosan ezt mondtam én is, de egy szóval sem említettem, hogy azért, mert több gyermekünk van, nagyobb a hitünk.

Most , Sztalker ne haragudj, nem fogom elmondani, hogy vezetett konkrétan az Úr ebben a kérdésben- egyébként már valahol leírtam a fórumon-valahogy nem érzem a helyzetet alkalmasnak arra, hogy ezt a kincsemet most előhozzam.
Igen, nem először vágott mellbe itt a fórumon, hogy egyébként mély hitű embereknek milyen negatív megítélése van a sokgyerekes családokkal szemben.
Ezek az előítéletek miatt, amik sajnos a gyerekeimen keresztül is eljutottak hozzám- hiszen a felnőtteknek van annyi eszük, hogy udvariasak legyenek szemtől szemben, aztán otthon a gyerek előtt elmondják az őszintét,s a gyerek az iskolában magabiztosan elmondja pontosan,kozmetikázatlanul, amit a szülőktől hallott- ezek miatt olykor van olyan érzésem, hogy de jó lenne valahol egy szigeten, nagyon távol az emberektől..

Mindennek ellenére szombaton este, amikor az ötödik gyermekünknek feltűzték a zöld szalagot, nem a sok munkára gondoltam, nem a legfájdalmasabb szülésem emléke volt a leglényegesebb, hanem egy örömteli, mélységes hála Isten iránt, hogy így vezette az életünket, hogy sok gyermeket adott.
"Rávettél Uram és rávétettem, megragadtál, és legyőztél"- mert azért a diplomámmal lehet, hogy én másként gondoltam volna jónak...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 08:36 
Bentlakó

pauler írta:
Idézet:

Tudtad?

bár Péter apostol MÁSRA írta:
[2Pét. 1.13] Igazságos dolognak tartom azonban, hogy ameddig ebben a sátorban vagyok, emlékeztetéssel ébresztgesselek titeket

http://www.parokia.hu/ext/forum/viewtopic.php?p=11478&#11478

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 09:20 
Bentlakó

net2rist írta:

bár Péter apostol MÁSRA írta:
[2Pét. 1.13] Igazságos dolognak tartom azonban, hogy ameddig ebben a sátorban vagyok, emlékeztetéssel ébresztgesselek titeket

http://www.parokia.hu/ext/forum/viewtopic.php?p=11478&#11478

A test lélek szellem topicban reagálok.
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 09:25 
Bentlakó

helyes :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 09:41 
Bentlakó

Kedves Erika!

A hit mértéke szerint adatott nektek a gyerekek száma.
Nem vagy nagyobb hívő azért mert több gyereked van, mert Krisztusban az ember vagy hisz, vagy nem hisz.
Te hiszel, erről tanuskodnak a gyümölcsök az életedben.

De hogyan épülhetünk egymás hite által? pl. Úgy, hogy látom a testvéremen, hogy Ő mennyire rá tudja bízni a gyermekeit az Úrra, látom a hitét.

Nekem hitet épít a 4 gyerek nevelésénél a ti hitetek ebben a kérdésben!
Épülök a hitetek által és ezt köszönöm.
A baj ott kezdődne, ha te kijelentenéd, hogy az én KRISZTUSBA VETETT HITEMMEL baj van,mert megálltunk 4-nél.

És sajnos erre van példa, hogy nem adja meg az egyik hívő ember a másiknak a szabadságot (józanságot) pl. ebben a kérdésben.

Nem szabad másra ráeröltetni a sok gyereket, mint ha egyedül ez lenne kedves az Úrnak!
TUDOM TE SE EZT TESZED, EZÉRT IS TUDOM, HIGY BENNED KRISZTUS LELKE ÉL!

Péter

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 10:37 
Bentlakó

pauler írta:
A baj ott kezdődne, ha te kijelentenéd, hogy az én KRISZTUSBA VETETT HITEMMEL baj van,mert megálltunk 4-nél.
De ott nem kezdődött, mert erika ilyet nem mondott.
A másik irányból viszont elkezdődött a baj mert őt meg nemgondolkodónak, józanság mentesnek mondták a 8-ra.
De te mégis Erikának írsz most hogy ne tegye azt amit nem tett és nem Sztalkernek, hogy ne tegye azt amit tett. :)

Idézet:
Nem szabad másra ráeröltetni a sok gyereket, mint ha egyedül ez lenne kedves az Úrnak!
TUDOM TE SE EZT TESZED, EZÉRT IS TUDOM, HIGY BENNED KRISZTUS LELKE ÉL!
Erika nem erőltette, te is elismered, hogy nem tette, nem biztos, hogy benne kellene vizsgálnod Krisztus lelkét, ott van-e, nem? :)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 11:03 
Bentlakó

Van egy powerpointos prezentációm egy 17 gyerekes családról, nem tudja valaki, hogy lehetne ide betenni?/nem követendő példának szánva, csak olyan aranyosak/ :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 14:03 

exrefis írta:
A másik irányból viszont elkezdődött a baj mert őt meg nemgondolkodónak, józanság mentesnek mondták a 8-ra.
ex

lehet hogy ez a kijelentésem bántónak tűnik, de mit lehet arra mondani ha valaki úgy megy neki a házaséletnek, hogy TELJES MÉRTÉKBEN rábízza az Úrra hogy hány gyermek születik a házasélet következményeként. ebben én semmi bántót nem látok, ez egyszerűen ténymegállapítás. ez természetesen nem azt jelenti hogy általában nem gondolkozik, hanem csak azt, hogy EZEN a kérdésen nem. ezt én felelőtlennek tartom, de ezt is csak a szó eredeti értelmében: a felelősséget teljes mértékben az Úrra hárítja át (bárányka-füvecske). ennek a magatartásnak amit persze lehet gyermeki hitnek is nevezni (bár én ez alatt a fogalom alatt egészen mást értek) NEM az a másik véglete, hogy abortusszal akadályozom meg a Teremtőt és a születendő gyermeket, hanem az, hogy végig gondolom anyagi és szellemi képességeimet és persze egy kis "ráhagyással" megtervezem az életemet. ez adott esetben éppúgy hozhat nyolc gyermeket, mint ahogyan négyet és az idő előrehaladtával a számítás módosítható is (persze csak a nagyobb létszám irányába). az hogy személyemet hangsúlyozottan nem teszed felelőssé az abortuszokkal kapcsolatban még korrekt is lehetne, de én ebben a formában mégis csúsztatásnak érzem (nem zörög a haraszt...) tényleg nincs semmi rokonság az én én az ő felfogásuk között, de akkor nem is kellene engem egy lapon emlegetned a gyilkosokkal, míg a te logikád mégiscsak megegyezhet az általam szélsőségesnek tartott felfogással, hiszen különben nem reagáltál volna a nevükben. abortuszt emlegetni a felelős gyermekvállalással kapcsolatban hívő körökben emlegetni sokkal inkább kirekesztő magatartás a szememben és épp úgy előítéleteket gerjeszt, mint ahogyan az én felfogásomnak a nem szándékosan, sokkal inkább érzelmi alapon félreértelmezett, kiforgatott értelmezése. remélem megértesz.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 14:34 
Bentlakó

Kedves Sztalker!
Szeretném, ha úgy ragálnál, hogy az abortusz kérdést kihagyod, mert itt azt sem én sem más szóba sem hozta. Nem is értem, hogy kerül ide. Hogy világos legyen itt nem a sok gyerek kontra abortusz egydimenziós vita folyik. Tehát még gondolatban sem soroltalak a gyilkosok közé. :)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 14:55 
Bentlakó

Bocs, Ex, én Sztalkernek adott válaszomban szerepelt:

Mint ahogy a jónéhány nagycsaládos viselt dolgát ismeretlenül nem tudom sem megvédeni, sem elítélni, téged sem teszlek felelőssé a számos [b]abortuszért, amit jó meggondolás alapján követnek el. Merthogy mindenki csak a saját tettéért felel.[/b]

Kedves Sztalker!

Azt ajánlom, kössünk békét.
Ott /is/közelít mindkettőnk álláspontja, hogy mi sem sült
galambot szoktunk ebédelni, hanem megfogjuk a munka végét, aztán amire jutunk, azt osztjuk be.
A bárányka-füvecske történetet viszont nemegyszer tapasztaltuk. Anyagi helyzetünket látva gondolni sem mertem volna , hogy valaha építkezni fogunk. Igyekeztünk a 64 négyzetméteres lakásban elférni úgy, hogy azért tetszetős külalakja is legyen. Megjegyzem, volt olyan őszinte látogatónk aki elmondta, csak azért jött, hogy meglássa, egyáltalán hogy férünk el.
Aztán... előbb ígéretet kaptunk: ha megvizsgálod a hajlákodat, nem találsz benne semmi hiányt-később egy nagyszerű lehetőséget, hogy házat építhettünk.
Na, most befejezem, mert megjöttek a báránykáim.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 16:26 
Bentlakó

Persze, hogy nem mondott ilyet Erika. Mert ő tudja, hogy a sok gyerek nevelés kegyelmi ajándék Istentől. Ezt ő és a férje megkapták.
Dicsőség Jézus Krisztusnak értük!

Sztalker és Erika is testvérem, számomra ez nem kérdés. Erről nem is szeretnék tovább beszélgetni.

Sztalker a Nazarénus felfogást nem tudja elfogadni, ahol nem lehet védekezni, annyi gyerek születik, amennyit csak ad az Úr. (én ezt olvasom ki a szavaiból és ennek a tényére szerettem volna Erikát vezetni)
Én meg azt mondom, hogy lehet ilyen élet, házasság, akár életük végéig, akár egy időszakra.
Kedves Sztalker, Isten hatalmas és Mindenható. Adhat ilyen életeket! Józan életeket, akik jobban tisztában vannak a valósággal, mint én.

DE EZ NEM LEHETNE KÖTELEZŐ egy gyülekezetben sem, mert az már nem kegyelemből lenne és súlyos bajokat okozhat.
Nem lehet elvárás szerűen ezt a gyülekezet elé rakni. Lehet beszélni arról, hogy az anyaméh gyümölcse jutalom - mert az!!! - de aztán bízni kell, hogy a Lélek végzi el kiben-kiben, hogy mennyi gyereket neveljen a hit mértéke szerint.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 16:50 

kedves testvéreim!
én sem akarok ezen a témán tovább libikókázni. nem akartam senkit megbántani, sem véleményének megváltoztatására kényszeríteni. a vitát kirobbantó postom végére is azt írtam legyen a te hited szerint. azt viszont jónak tartom, ha udvariaskodás helyett mindenki őszintén leírhatta a saját felfogását, így nagy segítséget nyújtva mindenkinek aki még bizonytalan. nem olvastam olyan érvet ami meggyőzött volna arról, hogy rosszul látok ezügyben, de attól tartok ezt mások is így érzik, így szokott lenni általában. üdvözlöm a báránykákat, az Úr adjon nekik minél több füvecskét! :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. nov. 28., péntek 17:16 
Bentlakó

Köszönöm, viszont kívánom nektek is!
A csörte többi résztvevőjének, Paulernek, Exnek is egy testvéri kézszorítás!

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 54  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra