Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 54  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 00:16 
Aktív tag

tulip írta:
Literaty írta:
tulip írta:
Literaty írta:
tulip írta:

Az üdvösség alapfeltétele a kiválasztás, nem pedig a kiválasztásban való hit.

Az üdvösség alapfeltétele Krisztus.
A Krisztusban vetett hit.

Higgy az Úr Jézus Krisztusban és üdvözülsz!
Ez az alapfeltétel.
A Kiválasztást soha nem nevezi a Szentírás alapfeltételnek, így nem is az ebben való hit vagy a nemhit az oka a megmentésnek.
A Kiválasztás bibliai tanítás, de mégis Isten megtartja magának ennek titkát.
A prot.ortodoxia korábban éppen itt vétette el, skolasztikai módszerek mentén itt határozták meg az igazhitűség lényegét, mármint a kiválasztás köré csoportosítva. Az ember azt hiszi, hogy képes végigvezetni egy olyan titkot ami meghaladja az ember logikai kombinálóképesség határait. Ezért beleszorítja logikai rendszerekbe, és azt hiszi, hogy érti a nagy rejtélyt. Alázatosságra figyelmeztet, de éppen ő maga lesz gőgös, mert ember létére Isten titkait érteni véli.

A hit már Isten ajándéka (Ef2,8-9), így nem lehet alapfeltétel! Az a kérdés, kinek ajándékoz hitet Isten, s mi alapján. S erre válasz az eleve ismertség. (Róm8,28-29 Károli)

A kiválasztásban való hit valóban nem feltétel, de ezt nem is állítottam, így zavaró a megemlítése.

Ami Bibliai tanítás, azt Isten kijelentette, tehát nem tartotta meg magának.

Meglehet, hogy szűk az a logikai rendszer, amibe jelenleg a predestináció ne van szorítva. A megoldás az, hogy keresni kell egy bővebbet. Amúgy mondjuk Spurgeon messze állt a gőgtől, igaz Isten adott neki testi nyavaját, amivel ehhez hozzásegíthetett. S persze a gőg veszélye a másik oldalon is jelen van.

Van egy néhány barátom, ismerősöm akik elfogadják a dorti zsinat által említett öt pontot, de ilyen messze mint te Tulip, egyiket sem hallottam merészkedni.
Ez egy olyan közösséget, csoportosulást feltételez amelynek ez az abszolút központi tanítása, és ehhez mérnek mindent, "tűzzel-vassal" írtva minden mást.
Ha meg nem így van akkor ebben egyedül vagy, de nagyon egészségtelenül.
Logikai rendszert védve vagy keresve újabbat egy tanhoz mindenáron és nem megengedve, hogy Isten a maga Szuverenitásában megtartott titkokat magának ebben a kérdésben,...nos ezzel pont az ellenkezőjét teszed mint ami éppen Isten abszolút szuverenitásáról beszél.
Bocs a személyes megjegyzésemért.

Ezt visszautasítom.

Tulip nem bántani akarlak de hogy a konkoly(akik elvesznek) nem nevezhetők embernek, mégha kérdésként is fogalmaztad és adtál valamely értelmezést ez mégis túl megy a józan határon.
Azonkívül a hitet nem feltételnek nevezni, ill az evangélium szempontjából nincs döntési felelősége az elveszésre választottaknak...
Ezek Írásellenes megfogalmazások amiket egy józan gondolkodásunak szintén vissza kell utasítani. Neked pedig egy kissé el kell ezeken gondolkodni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 07:36 
Kedveseim!
Remélem, ez a vita nektek sem csupa rosszat hozott. Én ma reggel Isten kegyelméből megértettem egy dolgot. Ott vannak ezek a hitvallások. Szándékosan veszem a legszélsőségebb nézeteket belőlük:
1. Az embernek szabad akarata van. Ha radikálisan és következetesen végigvezetjük a szabad akarat gondolatát, Istenünk egy pipogya alak, aki tehetetlenül nézi, mit művelnek az általa teremtett emberek. Ilyen értelemben a világ sorsa is bizonytalan, hiszen az ember szabad akaratával mindig alakít rajta (ha engedik: ld. Indu korábbi sátorozásos példáját).
A szabad akarattal együtt jár, hogy az embernek az üdvössége sem bizonyos, mert szabadon megválaszthatja, hogy kilép belőle. Így Jézus Krisztus áldozata sem tökéletes, mert ha én azt választom, hogy kilépek az üdvösségemből, akkor lenulláztam az ő áldozatát a magam számára. Lenulláztam azt, amiért Ő szenvedett! Ha meg megmaradok Krisztus mellett, akkor sem tudom, mekkora bűnnél esem ki belőle, hiszen ugye rajtam áll vagy bukik, én meg sohasem tudhatom, mikor esem akkorát, hogy elveszítsem. Egyáltalán az sem biztos, van-e üdvösségem.
2. Az Isten még a világ teremtése előtt eldöntötte, hogy ki jusson üdvösségre, és ki nem (ilyenképpen maradjon a kárhozatban). Ez az üdvözültek szempontjából nézve valóban hálára indító és szabaddá tevő gondolat. Engem nem zavar, hogy nincs szabad akaratom. Ami zavar: hogy mi van a többiekkel. Meg mi van Istennel, aki az ő szempontjukból nézve kegyetlen despota?
Csak azt akarom mondani, hogy ott van ez a két szélsőséges nézet, amely valamelyikét itt többen is vallják/valljuk. Meg közöttük ott vannak a mérsékeltebb nézetek, de valamennyi sántít valamilyen módon.
És akkor felvetődik a kérdés, hogy ezt a biztonságos terepet, amit számunkra a hitvallások adnak, s amiken állva olyan magabiztosan le tudjuk szólni a másikat, vajon hajlandóak vagyunk-e elhagyni, a hit ugrását ilyen értelemben is meg tudjuk-e tenni azért, hogy jobban megismerjük az Istent, aki – tapasztalatból tudjuk – sem nem pipogya, sem nem despota, hanem szerető Édesatya és szuverén Isten. Hogy hogyan csinálja, gőzöm sincs! Asszem – és őszinte részvétem annak, aki ezt nem így gondolja magára nézve – mindnyájan ostobák vagyunk ehhez.

Szeretettel:
n.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 11:13 
Bentlakó

nemosineX írta:
Ha radikálisan és következetesen végigvezetjük a szabad akarat gondolatát, Istenünk egy pipogya alak, aki tehetetlenül nézi, mit művelnek az általa teremtett emberek.
Kedves Nmx!
Ez egy logikai bakugrás. Az ember szabad akaratából nem következik Isten pipogyasága. Csak annyit jelent, hogy Isten nem maroinettfigurákat teremtett magának, hogy azokkal játszadozzék unalmában, hanem szabad akaratú embereket teremtett saját képére, hívott el munkatársul és önkéntes imádókat nem robotokat.

Idézet:
Ilyen értelemben a világ sorsa is bizonytalan, hiszen az ember szabad akaratával mindig alakít rajta (ha engedik: ld. Indu korábbi sátorozásos példáját).
A világ sorsa nem bizonytalan, azzal Istennek határozott terve és programja van. Az ember pedig szabadon választhat, hogy ebben a tervben Isten mellett, vagy ellene foglal helyet. Isten azt ajánja és erről szól a Biblia, hogy álljunk mellé.

Idézet:
A szabad akarattal együtt jár, hogy az embernek az üdvössége sem bizonyos, mert szabadon megválaszthatja, hogy kilép belőle.
Igy van. Az üdvösségnek feltételei vannak. Hiszel és alámerítkezel=üdv. Vagy nem hiszel és kárhozat. És ha hiszel, akkor annak megfelelően próbálsz élni.
Idézet:
Így Jézus Krisztus áldozata sem tökéletes, mert ha én azt választom, hogy kilépek az üdvösségemből, akkor lenulláztam az ő áldozatát a magam számára.
Itt megint a logika van lenullázva, mert az egyik dologból nem következik a másik.

Idézet:
Engem nem zavar, hogy nincs szabad akaratom.
Itt egy felekezeti teológiai tanítást előbbre helyezel az Igénél.
Ha nincs szabad akaratod, akkor alá vagy rendelve valakinek. Azt most ne is feltételezzük, hogy az ördögnek, bár ez az egyik opció. De én jó indulatú vagyok, tehát Isten tökéletes akaratának vagy alárendelve, nincs sajátod. Ebből az következik, hogy te tökéletes vagy, soha nem vétkezel, mert Isten természetétől idegen a bűn, tehát nem végeztet veled bűnt. Tehát te elérted a tökéletességet, ami meg fehéren feketén ellentmond a Bibliának. A keresztény élet lényege, hogy egy ilyen esetben hogy döntesz? A Biblia az igaz ést azt fogadod el, vagy egy emberi gondolat igaz és azt követed? Kívánom, hogy éld át az a szabadságot, amit Isten ad meg akkor a mikor az igéje mellett döntesz.

Idézet:
Ami zavar: hogy mi van a többiekkel. Meg mi van Istennel, aki az ő szempontjukból nézve kegyetlen despota?
Ez megint a jóöreg kognitív disszonancia. A biblia szerint az Isten jó. De ha eleve kárhozatra teremt embereket, örök szenvedésre, akkor nem szimplán despota, hanem egyenesen gonosz. Ahhoz hogy ezt az ellentmondást áthidald, bizony fel kell adni a logikát, vagy ahogy a biblia mondja a józan észt, a józanságot, fel kell adjad a felkezei okoskodást.
szeretettel
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 11:27 
Aktív tag

Kedves Ex!
Mit értesz szabad akarat alatt?
Ugyanúgy áll mint Ádám-Évánál?
Ebben nincs változás?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 11:27 
Bentlakó

Szia Ex!

Végre egy kis levegő, friss, éltető.. :o

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 12:05 
Bentlakó

Literaty írta:
Kedves Ex!
Ebben nincs változás?
Gondolom a bűnbeesés előtt és utáni helyzet érdekel és abból is az utáni. :)
A közvetlen utániból egy ige:
Idézet:
7. Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz; ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és reád van vágyódása; de te uralkodjál rajta.

Azokban az igékben amelyekben szerepel a "ha", az mindig arra utal, hogy az embernek van választása és attól függően, hogy mit választ, van a következmény. Szabad akarat és választás híjján ezeknek semmi értelme nem lenne és mindjár a Biblia nagy részét ki lehetne hajítani. De nem így van :)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 12:13 
Bentlakó

figyelő írta:
Szia Ex!

Csak benyitottam és bejött egy kicsi. :D
Tudod, hogy nem szoktam ezekben részt venni, mert nem sok értelmét látom.
Ha üdvveszélyes kérdés lenne, akkor nem mondom, de azért nem veszélyes, mert aki predestináció hívő, a napi keresztény életben/gyakorlatban maga sem aszerint él. Hiszen percenként kellene a józan eszét felfüggeszteni. Ezért ez a vita itt véleményem szerint akadémikus. Nincs semmi érdemleges tanulsága a hétköznapokra. :)
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 12:41 
Bentlakó

figyelő írta:
Szia Ex!

Szia kedves Figyelő!

Néha úgy érzem, értelek, néha nem.(na, de nem is kell nekem mindent megértenem)

ezt Te írtad:
meg kell állapítanunk: ahány ház, annyi szokás, minden ember, sőt minden keresztyén más, de döntő részükről elmondható, hogy gyakran összekeverik a jobb és bal kezüket, sértődékenyek, előírnák és elvárnák a „maguk észjárása szerint”, hogy Isten mikor, és hogyan cselekedjen.

Dicsőség és hála az Örökkévalónak, amiért minden ember más történet, Isten emberei is, mint ahogy az Ő bánásmódja ugyancsak. Szuverén, szent, irgalmas, és mindezekkel együtt sem személyválogató.
Végül is hát akkor, milyen az Isten embere? Jó választ csak elméletileg adhatunk e kérdésre. A gyakorlati valóság igen sokféle (lehet). Mert „mindenki a maga urának áll vagy esik.” Sokkal megnyugtatóbb viszont, hogy azt teljes bizonyossággal tudhatjuk, ismerhetjük: milyen az ember Istene!

Sokszor arra a megállapításra jutok, hogyha emberek magyarázatára hallgattam volna, és nem Isten hívására, nem is lettem volna keresztyén.
Ezzel persze nem leszólni kívánok senkit sem, mert nagyon sokat tanulhattam Tőlük, és Tőletek, de Isten igazságát szerintem sokszor nem érjük fel ésszel.(én nem)

Bocsi, ezért a kis közbeszólásért.

Üdv szeretettel cilla :oops:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 13:24 
Bentlakó

({)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 14:16 
Kedves Ex!
Nem zavar, ha azt mondod, lenulláztam a logikát. Nem a logika az istenem, ezért felőlem akár le is nullázhatom. Nem érdekel.
Te érdekelsz. Meg a többiek.

Van egy félig-meddig ismerősöm, akit én magamban csak a Nagy Hibajavítónak szoktam nevezni. Vele és a férjemmel történt meg egyszer:
Férj: Kérdezhetek tőled egyet?
A NH: Már kérdeztél is.

Passz.
Logikus, nem?
Kit érdekel, hogy ő lett szegényebb. A logikán csorba nem esett.

Üdv.
n.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 14:32 
Bentlakó

nemosineX írta:
Kedves Ex!
Nem zavar, ha azt mondod, lenulláztam a logikát. Nem a logika az istenem, ezért felőlem akár le is nullázhatom. Nem érdekel.
Te érdekelsz. Meg a többiek.

Kedves Nmx!
Eddig nem is jött le nekem, hogy nőből vagy. :)
A logika nem isten, valóban. De a logikát nem mi találtuk ki, hanem az is Isten alkotása, amivel mi emberek ismerkedünk folyamatosan. A Biblia csak mint józanságról beszél erről. Úgyhogy óvatosan vesd el a logikát, azaz a józanságot mert számtalan helyn szólít fel Isten józanságra. Csak egyet idézek ide.
1Pét 5,8. Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen:
:)
üdv, szeretettel
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 15:46 
Aktív tag

exrefis írta:
Literaty írta:
Kedves Ex!
Ebben nincs változás?
Gondolom a bűnbeesés előtt és utáni helyzet érdekel és abból is az utáni. :)
A közvetlen utániból egy ige:
Idézet:
7. Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz; ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és reád van vágyódása; de te uralkodjál rajta.

Azokban az igékben amelyekben szerepel a "ha", az mindig arra utal, hogy az embernek van választása és attól függően, hogy mit választ, van a következmény. Szabad akarat és választás híjján ezeknek semmi értelme nem lenne és mindjár a Biblia nagy részét ki lehetne hajítani. De nem így van :)
üdv
ex
ha Ilyen világos, és szabad az ember a választásra, akkor miért vétkezik mindenki kivétel nélkül. Miért nincs egyetlen ember sem aki élve a szabadságával, elutasítaná a bűnt? EGYETLEN SEM!!!

Róm. 3,10
amint meg van írva: „Nincsen igaz ember egy sem, [Zsolt 14,1-3; 53,2-4]
Róm. 3,11
nincsen, aki értse, nincsen, aki keresse Istent.
Róm. 3,12
Mind elhajlottak, valamennyien megromlottak, és nincsen, aki jót tegyen, nincs egyetlen egy sem.

E miatt kéne a Bibliát kihajítani, inkább emiatt megtartani!
Mi a bűn rabszolgasága? Ezt elöszőr szabadon kéne választani?
Ezt választja az ember vagy beleszületik, ahol a bűn csak elburjánzik.
Ebbe a szolgaságba, romlottságba születünk, akkor viszont az akaratunk nagyon csorbult. Nem akarat nélküli az ember de ez az akarat már nem elég a vétek elutasítására. Nyílván marad valami szabadsága az akaratnak ezért van erkölcsi felelőség, de ez már nem elég, mert kicsorbult.
Az ember szabad arra, hogy cselekedje a bűnt, de nem a jót, önmagában
Isten miért munkálkodik, az emberben, hogy megtérhessen, hiszen ezek szerint képes lenne önmagától is Isten mellett dönteni.
Avagy nem is hiszel az eredendő romlottságban?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 16:26 
Ex írta:
1Pét 5,8. Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen:

Kedves Ex!
Nincs mitől félnem. Krisztusban vagyok, akiben, mint tudjuk, az ellenségnek semmije sincsen. És akitől, mint szintén tudjuk, nem választhat el "sem halál, sem élet, sem angyalok, stb. ..."
Üdv.
n.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 28., kedd 17:37 
Bentlakó

nemosineX írta:
Ex írta:

Kedves Ex!
Nincs mitől félnem. Krisztusban vagyok, akiben, mint tudjuk, az ellenségnek semmije sincsen. És akitől, mint szintén tudjuk, nem választhat el "sem halál, sem élet, sem angyalok, stb. ..."
Üdv.
n.

OK. Kedves NMX!
Azt azért tudd, hogy Péter ezt nem a hitetleneknek írta, hanem a keresztényeknek, akiket szintén nem tudott külső erő leválasztani Krisztusról. De saját maguk könnyedén megtehették, ha nem maradtak józanok pl.
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2008. okt. 29., szerda 15:42 
Bentlakó

(Már majdnem itt maradt a "kötőmben):
Kedves Nemosinex!
Tartozom neked egy válasszal, mert a Róma 9, 10-13 verseinek értelmezését várod tőlem. Mindenekelőtt le kell szögeznünk, itt nem az eleve elrendelés, különösen nem az üdvösségre predestináltság a téma. Arról van szó, hogy már születésük előtt az ÚR eldöntötte, hogy a kisebbik (Jákob) lesz a fölérendeltje az idősebbnek (Ézsaunak). Az Ige ezt a szokatlan, Izraelben elképzelhetetlen eljárást arra magyarázza, hogy Istennek joga és lehetősége van erre, mert szuverén úr. Kihangsúlyozza, hogy nem a leendő erkölcsi, istenfélelmi „teljesítmény” honorálása ez (noha a mindent „előre is ismerő” Mindenható, ennek eredményeként is intézkedhetne ekként), bár a későbbiekben a két testvér élete mintha igazolni látszana ezt a megelőlegezést. Tény, hogy Ézsau az elsőszülöttségi jogát (ami keleten „minden kinccsel felért”) nem azért kótyavetyélte el, mert az ÚR „gyűlölte” őt (az írásmagyarázók szerint ez nem jelent mást, mint a jobban, illetve kevésbé szeretést).
A kiválasztás egy adott feladatra való elhívást jelent. (Ábrahám -> választott nép; Mózes -> kivezetés Egyiptomból; Dávid -> királyi dinasztia, stb.) Nem jelent automatikus „révbe jutást”, üdvösséget, tehát a predestinációhoz semmi köze. (Ld. Saul király kiválasztottságát, vagy Júdásét).

A Róma 8,38-39 nem a szentek állhatatosságáról szól, hanem arról, hogy Isten minden képzeletet felülmúlóan végbevitte az ember megmentésének azt a részét, ami Rajta múlik. Ennél többet Ő sem tehet. Ha az ember Krisztus mellett dönt, Neki kiszolgáltatja magát, engedelmesen Vele járja élete minden napját, akkor nincs olyan hatalom Égen, Földön, természetben és természetfelettiben, aki vagy ami el tudná szakítani Krisztus szerelmétől. Olyan ez, mint a lezuhanni is képtelen, robbanás-biztos repülőgép, aminél garantáltabban nem lehet célba repülnünk. DE és DE (erről már nem szól az Ige, de az ember szabad-akaratára nézve evidens), én bármikor megnyomhatom a katapult gombját, még akkor is, ha nincs is ejtőernyőm…

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 54  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra