nemosineX írta:
Ha radikálisan és következetesen végigvezetjük a szabad akarat gondolatát, Istenünk egy pipogya alak, aki tehetetlenül nézi, mit művelnek az általa teremtett emberek.
Kedves Nmx!
Ez egy logikai bakugrás. Az ember szabad akaratából nem következik Isten pipogyasága. Csak annyit jelent, hogy Isten nem maroinettfigurákat teremtett magának, hogy azokkal játszadozzék unalmában, hanem szabad akaratú embereket teremtett saját képére, hívott el munkatársul és önkéntes imádókat nem robotokat.
Idézet:
Ilyen értelemben a világ sorsa is bizonytalan, hiszen az ember szabad akaratával mindig alakít rajta (ha engedik: ld. Indu korábbi sátorozásos példáját).
A világ sorsa nem bizonytalan, azzal Istennek határozott terve és programja van. Az ember pedig szabadon választhat, hogy ebben a tervben Isten mellett, vagy ellene foglal helyet. Isten azt ajánja és erről szól a Biblia, hogy álljunk mellé.
Idézet:
A szabad akarattal együtt jár, hogy az embernek az üdvössége sem bizonyos, mert szabadon megválaszthatja, hogy kilép belőle.
Igy van. Az üdvösségnek feltételei vannak. Hiszel és alámerítkezel=üdv. Vagy nem hiszel és kárhozat. És ha hiszel, akkor annak megfelelően próbálsz élni.
Idézet:
Így Jézus Krisztus áldozata sem tökéletes, mert ha én azt választom, hogy kilépek az üdvösségemből, akkor lenulláztam az ő áldozatát a magam számára.
Itt megint a logika van lenullázva, mert az egyik dologból nem következik a másik.
Idézet:
Engem nem zavar, hogy nincs szabad akaratom.
Itt egy felekezeti teológiai tanítást előbbre helyezel az Igénél.
Ha nincs szabad akaratod, akkor alá vagy rendelve valakinek. Azt most ne is feltételezzük, hogy az ördögnek, bár ez az egyik opció. De én jó indulatú vagyok, tehát Isten tökéletes akaratának vagy alárendelve, nincs sajátod. Ebből az következik, hogy te tökéletes vagy, soha nem vétkezel, mert Isten természetétől idegen a bűn, tehát nem végeztet veled bűnt. Tehát te elérted a tökéletességet, ami meg fehéren feketén ellentmond a Bibliának. A keresztény élet lényege, hogy egy ilyen esetben hogy döntesz? A Biblia az igaz ést azt fogadod el, vagy egy emberi gondolat igaz és azt követed? Kívánom, hogy éld át az a szabadságot, amit Isten ad meg akkor a mikor az igéje mellett döntesz.
Idézet:
Ami zavar: hogy mi van a többiekkel. Meg mi van Istennel, aki az ő szempontjukból nézve kegyetlen despota?
Ez megint a jóöreg kognitív disszonancia. A biblia szerint az Isten jó. De ha eleve kárhozatra teremt embereket, örök szenvedésre, akkor nem szimplán despota, hanem egyenesen gonosz. Ahhoz hogy ezt az ellentmondást áthidald, bizony fel kell adni a logikát, vagy ahogy a biblia mondja a józan észt, a józanságot, fel kell adjad a felkezei okoskodást.
szeretettel
ex