Indu írta:
Kedves Figyelő!
Köszönöm a beírásod. A Gazdag ifjúhoz még annyit, hogy Jézus - miután az ifjú rosszul döntött, megszomorodott - mert megkedvelte. Ez is teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen lenne, ha Isten eleve leosztotta volna neki a "pénzét istenítő" szerepet, hogy aztán megszomorodjon miatta. Ráadásul
1./ ha nem lenne szabad választási lehetőségünk, akkor bólogató gépek lennénk. Nem erkölcsi döntést hoznánk Isten mellett, megértve, hogy Ő (mikor még ellenségei voltunk) mit tett értünk. Olyan ez, mintha gyermekeim lennének, akik be lennének programozva, hogy csak szeretni tudjanak, csak egyetértsenek. Jó dolog, ha a szülőt szereti a gyereke, de ha ezt programból teszi - hát az bennem hagyna némi hiányérzetet.
2./Ellenben ha már programoz az Isten, akkor megint önmagával kerülne ellentmondásba, ha gonoszságra is programozna. Mert gonoszsággal senkit nem kísért.
----
Annyit pontosítanék, hogy Net2rist, ha jól rektam össze - nem tanítja a fentieket, pont azok ellenében írt be. (de majd kijavít, ha tévedek)
nem javít ki

egyetértek veled
amúgy meg, kedves Figyelő: köszönöm, hogy FIGYELTÉL (nem a beírásomra, nem hiszem, hogy írtam evvel kapcsolatosan, ezt valószínűleg felvételen kellett meghallgatnod, azért is nem tudtad pontosan idézni)
nem azt mondtam, amit idéztél, de HASONLÍTOTT:
"mije nem volt a gazdag ifjúnak? VÁLASZTÁSA, az nem volt neki!" - ezt mondtam
és - természetesen - nem úgy értettem, hogy nem lett volna SZABADSÁGA Krisztus mellett dönteni, de a CSALÁDJA, az ÖRÖKSÉGE (nem a vagyonra, a FELELŐSSÉGRE gondolok), a BECSÜLETE miatt "nem tehette meg", hogy szégyent hozva a család NEVÉRE, SZÉTSZÓRJA A VAGYONT...
hidd el, MA IS gyakran találkozom ilyen "tehetetlen" emberekkel...
és nekem is UGYANOLYAN SZOMORÚ, mint Jézusnak...