Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 54  Következő

Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 19:43 
Bentlakó

tavasz írta:
Ex, szerinted van olyan téma, amit itt a fórumon érdemesnek találnál megvitatni? Kíváncsi lennék rá, hogy mi az?

Kedves Tavasz!
Elég sok témáb belekotyogtam már itt, csak néhányaj soroltam, amit részemről hanyagolok. Más azért vitatkozhat rajta.

Idézet:
Esetleg el tudod azt képzelni, hogy vannak, akik még nem tudnak olyan frankón mindent, mint te?

Hát ez könnyen előfordulhat. :D
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 19:48 
Bentlakó

Azt már meg sem kérdeztem, hogy azt el tudod-e képzelni, hogy valaki jobban tudja nálad a "frankót". :wink:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 19:51 
Bentlakó

tavasz írta:
Azt már meg sem kérdeztem, hogy azt el tudod-e képzelni, hogy valaki jobban tudja nálad a "frankót". :wink:

El tudom képzelni. :D
üdv
ex

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 18., csütörtök 20:55 

Kedves Figyelő!
Látod, rossz pénz nem vész el. Hiányoztatok és ha tehettem követtem a csevegéseiteket.
Amit az eleve elrendelésről írtál, azzal egyetértek. Le is írtam, hogy a kálvini elmélet engem soha sem engedett nyugodni és be kell ismerni, hogy a "kettős" predestináció nem igazán vezethető le az igéből. A hagyományos felfogás viszont igen. Eleve kárhozatra rendelés nincs, csak kárhozatban maradás a megigazító kegyelem híjján maradóknak, ők azok, akik nemet mondtak Istennek. Lehet, hogy emlékszel egy régebbi példádra, amiben három svájci fiatalember tréfásnak szánt szerződésével kísértette az Istent. Ott vita alakult ki a példa kapcsán arról, hogy érdemeltek volna-e újabb lehetőséget. Te írtad le akkor, hogy Isten döntése helyes volt, mert Ő előre tudta, hogy az illetők visszautasítják (remélem jól emlékszem a mondanivalódra).

Kedves Ex!
Nem lózungnak szántam amit írtam, hidd el. Ha valami benne van a Bibliában nem véletlenül van ott. Ha ott megfér egymás mellett a szabad akarat és az elve elrendelés, akkor a mi szívünkben is meg kell, hogy férjen. Bennem nehezen fértek sokáig, ezért vagyok túl egy feleslegesnek tűnő agyaláson. Minden tiszteletem a francia ügyvédé, de van egy kérdés, amiben nem értek vele egyet.
Azért egészti ki egymást a szabad akarat és eleve elrendelés, mert ezekkel a fogalmakkal nem ugyanazt a jelenséget írják le. Az eleve elrendelés szférája a megigazító, megszentelő, megváltó kegyelem. Ami új életre támaszt fel. Ez önmagában misztikum, amit nem felfogni kell, hanem átélni és bízni. Erről szól az Ef. levél. Én is csak ezt tartottam a pred. valódi igei alapjának. A Róm. 9. pedig a gyarlónak teremtett emberről szól és köze sincs az eleve elrendeléshez.
A szabad akarat a megtérésről szól, ami saját döntés. A megszentelődés, vagy újjászületés pedig Isten műve. És az üdvösségünk okozói nem mi vagyunk, hanem az isteni kegyelem. A megtérés a legfontosabb határvonal, fontosabb mint a fizikai halál, de csak kezdete a folyamatnak.
A cselekedeteink pedig egy szinttel lejjebb vannak, mint a megtérésről szóló döntés. A cselekedetek szükségesek, de nem az üdvösség forrása, mert nem érdemek miatt üdvözülünk. A cselekedetek meghatározzák a helyünket a földön és a mennyben, de ettől nagyobb jelentőségük nincs, mert még előfeltételnek sem tekinthetők.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 19., péntek 08:43 

Kedves Mindnyájan!

Látom, hogy végre kezd kialakulni egy jó kis beszélgetés, ami eredetileg is szándékomban állt.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Zsolt 2008. márc. 06., csütörtök 10:19-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 20., szombat 18:02 
Aktív tag

Nem küldhetsz üres hozzászólást!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tulip 2007. máj. 31., csütörtök 16:17-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 22., hétfő 15:12 
Bentlakó

Jn 6,65 És így folytatta: "Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, ha nem adta meg ezt neki az Atya."

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 23., kedd 12:10 

Kedves Ezüst!

Egész idáig azon gondolkodtam, hogy mit rejt a csador? Azt, amire gondoltam. Az Úr templomát. Gondolom az új avatarod ezt szimbolizálja. (A női lélek mélysége avatarral előadva :D )

Az idézeted pedig jó irányba mutat. Előre a keskeny ösvényen. Csadorban ez igen nehéz! :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 23., kedd 12:17 
Bentlakó

Az új avatárom a sólyi templom...
A tartózkodási helyem a sólyi kard melletti geoláda koordinátája... :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 23., kedd 12:21 

Ezüst, ez nagyon szép, de én egy kicsit mélyebben értettem a templomot. "Ti vagytok a Szentlélek templomai..."

Hát valahogy így. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 23., kedd 12:30 
Bentlakó

Ott konfirmáltam... 1000 éves...
És azóta az is kicsit a lelkem temploma lett...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 23., kedd 13:08 

Aranyos kis templom. Én is így vagyok a magunkéval. Kis templom, kis közösség, de jó.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 23., kedd 19:13 
Bentlakó

tulip írta:
Lucius:
Idézet:
Tehát Sátán sorsa sem volt elrendelve.

Tévedés.

Péld. 16,4 (KG)
Mindent teremtett az Úr az ő maga czéljára; az istentelent is a büntetésnek napjára.

Péld 16,4 (SZIT)
Az Úr mindent a maga céljára teremtett, magát a gonoszt is, a balsors napjára.

Péld. 16,4 (MBT)
Mindent rendeltetésének megfelelően készített az ÚR, még a bűnöst is: a veszedelem napjára.

Első ránézésre úgy tűnik, az szuverén és despota kéjenc Isten kiélte, mert kiélhette szadista hajlamait. Nyilván kedvét lelte olyant teremteni, akit majd megbüntethet...

Így van-e? Távol legyen eme istenkáromlás tőlünk!!

Nézzük egy kicsit a szövegkörnyzetet:

Bízzad az Úrra a te dolgaidat, és a te gondolataid véghez mennek. Mindent teremtett az Úr az Ő maga céljára; az istentelent is a büntetésnek napjára. Utálatos az Urnak minden, aki elméjében felfuvalkodott, kezemet adom rá, hogy nem marad büntetlen. (Péld 16, 3-5 Ravasz László ford.)
Az első mondat arról beszél:ha az Úrra bízom gondolataimat, vagyis olyan gondolataim vannak, amely szerinte való - az teljesedik
Nyilvánvaló, hogy döntésem szerint istentelen gondolataim is lehetnek. Ennek "jutalma" az 5.-ik versben van. Vagyis magam döntöm el, hogy az az örök kárhozat, amit Isten a Sátánnak és angyalainak készített - azaz az istenteleneknek - a büntetés napján engem is illet-e.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 23., kedd 21:13 
Aktív tag

Nem küldhetsz üres hozzászólást!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tulip 2007. máj. 31., csütörtök 16:16-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2007. jan. 24., szerda 00:40 
Bentlakó

>A büntetés persze azokra is érvényes, akik követik a példáját

Jól mondod.

Csak abban tévedsz, amikor azt gondolod, hogy Isten kényszeríti őket, hogy Sátán példáját kövessék, hogy utána örök büntetésben részesítse őket.

És ezt feltételezni Istenről - Figyelőhöz csatlakozva - Isten káromlás.

I.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 810 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 54  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra